Julianne Moore

03.12.1960 Fayetteville, North Carolina, USA Julie Anne Smith

Filmska karijera crvenokose ljepotice pravu renesansu doživjela je u glumičinim 40-im. Jedna je od onih koji osim filmske njeguju i ljubav prema kazališnoj glumi.

Julianne_Moore

Zajedno s obitelji često se selila zbog očeve karijere vojnog suca. Živjela je u Južnoj Americi, Njemačkoj, Parizu, Aljasci i raznim drugim udaljenim i egzotičnim mjestima. Julianne je uzela očevo srednje ime Moore kao prezime, diplomirala glumu na Bostonskom Sveučilištu 1983. i preselila se u New York gdje je počela glumiti u Off Broadway produkcijama i u televizijskim sapunicama od kojih je najpoznatija 'As the World Turns'.

Nakon brojnih televizijskih pojavljivanja i prve debut uloge u filmu 'Tales from the Darkside: The Movie' (1990), Moore je privukla pažnju ulogom u trileru iz 1992. 'The Hand That Rocks the Cradle' koja je dovela do malih, ali zapaženih uloga u filmovima 'The Fugitive' (1993) i 'Benny and Joon' (1993). Iste godine odličnim monologom kojeg je istresla u Atmanovom filmu 'Short Cuts' gola od struka na dolje, podigla je dosta prašine i izazvala razne diskusije.

Paralelno s filmskom Moore je njegovala i kazališnu karijeru pa je tako 1993. zajedno s Al Pacinom nastupila u predstavi 'The Father', a nakon što je ranih 90-ih glumila u Čehovljevoj predstavi 'Ujak Vanja', ulogu je reprizirala filmskoj verziji 'Vanya on the 42th Street' (1994). 1995. glumeći emocionalno nesređenu, alergijama sklonu kućanicu, ostvarila je svoju prvu glavnu ulogu u uznemirujućem filmu 'Safe', scenarista i redatelja Todd Haynesa. Nakon uloga u osrednjim filmovima poput 'Assassins' (1995) i 'Nine Months' (1995) pojavila se u dva hvaljena filma 'Surviving Picasso' (1996) uz Anthony Hopkinsa i 'The Lost World: Jurassic Park' (1997) redatelja Stevena Spielberga. Za ulogu majčinski raspoložene porno zvijezde i kokainske ovisnice u PT Andersenovom hvaljenom 'Boogie Nights' nominirana je za Oscara u kategoriji sporedne glumice. Nakon 'Boogie Nightsa' blistala je u komediji braće Coen 'The Big Lebowski' (1998) uz Jeff Bridgesa i vrlo diskutabilnom remakeu 'Psiha' redatelja Gus Van Santa.

1999. je bila godina od izuzetne važnosti za Julianne Moore. Pojavila se 5 važnih flmova i dobila još jednu oskarovsku nominaciju za ulogu u filmskoj adaptaciji Graham Greenovog romana 'The End of Affair' redatelja Neila Jordana. Glumila je i u 'An Ideal Husband', filmu baziranom na drami Oscara Wildea, u Altmanovom 'Cookie's Fortune', 'A Map of the World' uz Sigourney Weaver i ponovo surađivala s mladim i nadarenim PT Andersonon na istodobno hvaljenom i kritiziranom filmu 'Magnolia'. 2000. uskočila je u ulogu Jodie Foster iz 'Silence of the Lambs' (1991), tj. agentice Clarice Starling, u nastavku filma s Anthony Hopkinsom u ulozi krvoločnog Hannibala Lectera.

Ponovnom suradnjom s redateljem Todd Haynesom na filmu 'Far From Heaven' (2002), svojevrsnoj parodiji na tematiku filmova 50-ih, ponovo je pobrala pohvale kritike i nominaciju za Oscar u kategoriji glavne glumice. Ulogom u Daldryjevoj adaptaciji romana 'The Hours' (2002), gdje je uživala u društvu Nicole Kidman i Meryl Streep, dobila je još jednu oscarovsku nominaciju, ovaj put u kategoriji sporedne glumice.

Moore je od 1984. do 1995. bila udata za glumca John Gould Rubina. Sina Caleba i kćer Liv ima iz veze sa scenaristom i redateljem Bartom Freundlichom kojeg je srela na snimanju filma 'The Myth of Fingerprints' 1997. Glumica, zajedno s porodicom, živi u New Yorku.