Alfonso Cuaron

28.11.1961 Mexico City, Distrito Federal, Mexico Alfonso Cuarón Orozco

Od malih nogu sanjao je o filmskoj karijeri. U Hollywoodu se vrlo brzo proslavio zahvaljujući svojim ranim projektima na meksičkoj televiziji.

Alfonso_Cuaron

Nakon studija na Mexico's Centro Universitario de Estudios Cinematograficos, Cuaron je stekao iskustvo radeći kao pomoćni redatelj na mnogim filmovima na engleskom koji su se snimali u Meksiku i Latinskoj Americi. Jedan od prvih koje je samostalno režirao potpisavši ugovor sa izdavačkom kućom Warner Brothers bio je 'A Little Princess' (1995).  Prvi ozbiljan i zahtjevan angažman bio je onaj na filmu 'Great Expectations' (1997), modernoj verziji Dickensova klasika sa Ethanom Hawkeom, Robertom De Nirom i Gwyneth Paltrow.

Slijedeće ostvarenje pod naslovom 'I tvoju mamu također' (2001) polučilo je velik uspjeh. Iskren portret dvaju adolescenata i njihov izlet u nepoznato sa starijom ženom bio je pun pogodak. Iako je bio poprilično kontroverzan zbog eksplicitnih scena seksa, mišljenja publike o njemu bila su uglavnom vrlo pozitivna.

Upravo ga je uspjeh ovog posljednjeg filma doveo do sljedećeg velikog komercijalnog  projekta – 'Harry Potter i zatočenik Azkabana' (2004), trećeg dijela popularne serije J.K. Rowling. Cuaron je demonstrirao svoj zavidan smisao za vizualno ali i unio dio onog mračnog što je za njega karakteristično, no kritičari nisu to u potpunosti pozdravili. Usprkos tome, film je zaradio vrtoglavih 800 milijuna dolara na kino blagajnama.

Zadnji film kojem je Cuaron dao svoj režiserski doprinos je futuristički 'Djeca čovječanstva' s Cliveom Owenom i Julliane Moore u glavnim ulogama. Mnogi kritičari su ga proglasili najboljim filmom 2006. godine, no nije bio čak niti nominiran za Oscara u kategoriji filma godine, ali je zato Cuaron dobio Oscara za najbolje adaptirani scenarij. Nakon toga posvećuje se produciranju Del Torove fantastične drame – 'Panov labirint'. Taj film bio je pun pogodak i kod publike i kod kritičara pa ni ne čudi da su Cuarona nakon toga zasipali raznoraznim ponudama i prijedlozima.

Nakon toga potpisuje novi, trogodišnji ugovor sa kućom Warner Brothers te je dobio i dva najnovija projekta na kojima radi, drame 'The History of Love' i 'Memory of Running', a planira i snimiti još jedan meksički film – 'Mexico '68' – o nasilnoj studentskoj pobuni koja se dogodila u Meksiku 1968. godine.