Matthew Perry

19.08.1969 Williamstown, Massachusetts, SAD Matthew Langford Perry

Iskoristio je slavu i popularnost koju je stekao kao Chandler iz 'Prijatelja' kako bi zgradio solidnu filmsku karijeru.

Matthew_Perry

Otac mu je također glumac pa vjerovatno otuda ljubav prema tom pozivu. Kao mladić bio je talentirani tenisač. U isto vrijeme, zainteresirao se za glumu te se njome intenzivno počeo baviti s trinaest godina. Sa petnaest preselio se u Los Angeles u nadi da će postati profesionalni tenisač i glumac. Debitirao je na televiziji u epizodi sitcoma 'Charles in Charge'.

Režiser William Richert primjetio je šesnaestogodišnjeg Perryja jednog dana u restoranu i ponudio mu malu ulogu u filmu 'A Night in the Life of Jimmy Reardon' (1988). Zatim ga kuća Fox angažira za svoju seriju 'Boys Will Be Boys', koja je vrlo brzo postala hit. Nakon toga, Perry je zaredao pojavljivanja u televizijskim projektima 'Growing Pains' i 'Beverly Hills 90210'.

Početkom devedesetih osigurao si je mjesto u seriji početnog naziva 'Six of One' koja je kasnije promijenila ime u 'Friends', odnosno 'Prijatelji' po naški. Uz uspješnu karijeru u 'Prijateljima' počeo je intenzivnije snimati filmove. Među ranijima je romantična komedija 'Fools Rush In' (1997) u kojem izabranicu njegova srca glumi prelijepa Salma Hayek. Uslijedio je 'Almost Heroes' (1998), zatim 'Three to Tango' (1999) i onda 'Ubojica mekog srca' (2000) u kojem ga možemo vidjeti sa Bruceom Willisom u tandemu. Snimili su i nastavak ove urnebesne komedije pod nazivom 'Povratak ubojice mekog srca' (2004).

2004. godine kad su službeno završila snimanja 'Prijatelja' okušao se kao režiser za seriju 'Scrubs' koja se prikazivala i na HRT-u. Dvije godine kasnije dobiva glavnu ulogu u biografskoj drami 'The Ron Clark Story' (2006) gdje portretira lik učitelja u osnovnoj školi te za tu izvedbu dobiva Zlatni globus i nominaciju za Emmy. Iste godine počinje sa snimanjem komične drame 'Numb' (2007) koja se bavi kronično depresivnim piscem. 2009. moći ćemo ga gledati u žanru koji mu najviše paše i u kojem ga publika najbolje prihvaća – komediji '17 Again'.

U privatnom životu Perry nije imao toliko sreće koliko u poslovnom. Dugo je imao problema s ovisnosti o alkoholu, a onda da bi ublažio tu ovisnost, prešao je na tablete Vicodin na koje se također 'zakačio'. Bio je štićenik mnogih rehabilitacijskih centara, a uz sve to još je i strastveni pušač.