David Duchovny

07.08.1960 New York, New York, SAD David William Duchovny

Slavu je stekao ranih devedesetih kao Fox Mulder, FBI-jev agent opsjednut paranormalnim pojavama u hit seriji 'Dosjei X'.

David_Duchovny

1978. godine maturirao je kao najbolji učenik svoje generacije te je odlučio studirati engleski jezik na uglednom sveučilištu Princeton. Nakon diplome, radio je kao asistent na sveučilištu Yale predavajući književnost, a u isto vrijeme pisao je svoj doktorski rad. U to vrijeme zainteresirao se za glumu. Počeo je odlaziti na razne audicije u New York. Prvi angažman dobio je u reklami za pivo 1987. godine, što je vodilo do male uloge u filmu 'Working Girl' (1988), a nakon toga uslijedila je komična drama 'New Year's Day' (1989).

Duchovnyja smo mogli vidjeti kao FBI-jevog agenta po prvi put u kultnoj seriji Davida Lyncha 'Twin Peaks' (1990). Uslijedilo je nekoliko sporednih uloga na filmu i televiziji, uključujući 'The Rapture' (1991) gdje surađuje s Mimi Rogers. Godinu kasnije opet radi na seriji pod nazivom 'Red Shoe Diaries'. Ostavio je vrlo dobar dojam glumeći zajedno s Bradom Pittom i Juliette Lewis u 'Kaliforniji' (1993), priči o dvojici filmaša. Duchovnyjeva izvedba u tom filmu toliko je oduševila Chrisa Cartera da ga je odmah pozvao na audiciju za glavnu ulogu u novoj SF seriji na kojoj je počeo raditi. I ostalo je povijest.

Serija 'Dosjei X' koncentrirana je oko dvaju FBI-jevih agenata, Foxa Muldera (Duchovny) i Dane Scully (Gillian Anderson). Oboje su doživjeli planetarnu slavu, a Duchovny je postao seks simbol mnogim obožavateljicama koje su bile očarane njegovim izgledom i zagonetnim šarmom. 1993. dodijeljena mu je nagrada Zlatni globus za njegov rad na serijalu.

Nažalost, njegovi angažmani na velikom platnu, čak i u vrijeme 'Dosjea X', nikad nisu dosegli neki zamjetni uspjeh. Publika ga je jednostavno toliko počela identificirati sa Mulderom da im nije bio previše zanimljiv u niti jednoj drugoj ulozi. Pojavio se u 'Playing God' (1997) sa Angelinom Jolie, no ni njezin izgled nije pomogao u privlačenju publike. Tada upoznaje i svoju bolju polovicu, lijepu glumicu Teu Leoni. Mnogi su predviđali da ta veza neće potrajati no par se na kraju vjenčao i dobio dvije prinove, kćer Madeline 1999. i sina Kyda 2002. godine, a uskoro će proslaviti desetljeće sretnog braka.

Prvi film koji se temelji na događajima iz televizijske serije 'Dosjei X' pojavio se u kinima 1998., no bio je samo blijeda slika onoga što se smatra najboljim u seriji. Svejedno, dobro je prošao na kino blagajnama, ali bilo je vidljivo da se na neki način izgubila nit u pokušaju da se rasplete komplicirana radnja.

Duchovny se oprostio od Muldera 2001. godine zbog neslaganja sa producentom Chrisom Carterom i još nekim članovima ekipe, no vratio se 2002. u zadnjoj sezoni zbog svoje velike ljubavi prema svemu što ova serija predstavlja i zbog velikog prijateljstva s kolegicom Gillian Anderson.

U međuvremenu, posvetio se svojoj obitelji i istraživanju drugih područja osim glume. Okušao se u režiji i to za romantičnu komediju 'Return To Me', (2000) u kojoj je i glumio. Zatim snima komediju 'Evolucija' te na neki način parodira ulogu Muldera. Surađuje sa Soderberghom kao producent i glumac na niskobudžetnom 'Lice u lice' (2002). Nijedan od ovih filmova nije zaradio neku lovu, ali Duchovny je bio zadvoljan jer ga za nijedan od njih kritika nije pokopala.

2003. vraća se na televiziju u epizodi 'Seks i grada' u kojoj glumi dečka Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) koji je doživio živčani slom. Godinu kasnije snima film 'Connie and Carla', blijedi nastavak 'Mojeg grčkog vjenčanja', koje je svojevremeno bilo pravi kino hit. Posrećilo mu se ipak s 'Povratkom' (2004) u kojem glumi i režira te surađuje s Robinom Williamsom, pjevačicom Erykhom Badu i suprugom Teom Leoni.

Mogli smo ga vidjeti rame uz rame s Julianne Moore u komičnoj drami 'Ljubav u velikom gradu' (2006). Uslijedio je radom ispunjen period za Duchovnyja. Dobiva glavnu ulogu u televizijskoj seriiji 'Californication', za koju je odnio kući Zlatni globus za najboljeg glumca, a u komediji 'The TV Set' (2007) igra holivudskog scenarista. Značajna je i ponovna suradnja s Chrisom Carterom i Gillian Anderson na još jednoj filmskoj verziji 'Dosjea X' koji je u kina stigao 2008. godine pod nazivom 'Dosjei X: Želim vjerovati' i privukao mnoge obožavatelje kultnog serijala.