John Carpenter

16.01.1948 Carthage, New York, SAD John Howard Carpenter

Većinu života posvetio je režiranju filmova, u čemu je ponekad veoma uspješan, a ponekad jako loš.

John_Carpenter

Kaže da je zavolio film više puta gledajući 'It Came From Outer Space' (1953) i 'Forbidden Planet' (1956). Još kao dječak trčkarao je po susjedstvu s malom kamerom snimajući svoje prve amaterske uratke. Nakon mature, studira na University of Southern California.

Još za vrijeme studija napravio je kratki film 'The Resurrection of Broncho Billy' (1969), koji je osvojio Oscara i motivirao Carpentera na nastavak filmske karijere. Iduće godine radi sa kolegom studentom Danom O'Bannonom na znanstveno fantastičnoj crnoj komediji 'Dark Star' (1974), za kojeg su potrošili mizernih 60 000 dolara. Kako nije imao ponuda za režiju, odlučio je pisati scenarije. Prodao je 'Eyes of Laura Mars' Columbiji, zatim 'Blood River' John Wayneovoj produkcijskoj kući Batjac Productions i 'Black Moon Rising' producentu Harryju Gittesu. Uspješan je bio njegov kultni akcijski triler 'Napad na policijsku postaju 13' iz 1976. godine. Iako nije bilo neke zavidne zarade, ovaj film je pomogao Carpenteru da postane ugledno ime u filmskim krugovima.

Producent Irwin Yablans, osnovavši novu produkcijsku kompaniju Compass International, ponudio je Carpenteru angažman na horor/trileru 'The Babysitter Murders', no kasnije je dobio naziv 'Halloween' (1978), budući da je Carpenter predložio da se radnja filma odvija tijekom Noći vještica. Film je postao hit, a Jamie Lee Curtis u glavnoj ulozi stekla je slavu. Obišao je svijet i zaradio 75 milijuna dolara, što ga svrstava u najprofitabilnije filmove ikad snimljene. Uslijedilo je nekoliko televizijskih projekata, među kojima je najzamjećeniji bio 'Elvis' (1979), trosatna biografija u kojoj Kurt Russell, njegov omiljeni glumac s kojim je puno surađivao tijekom svoje karijere, glumi slavnog rokera.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća Carpenter režira niskobudžetni 'Bijeg iz New Yorka' (1981), triler/horore 'Stvor' (1982) i 'Magla' (1980). 'Christine' progovara o velikoj, gotovo fetišističkoj, ljubavi Amerikanaca prema automobilima. 1984. godine radi na 'Starmanu', u kojem se pojavljuje Jeff Bridges kao zaljubljeni izvanzemaljac. 'Velika gužva u Kineskoj četvrti' (1986) vrvi specijalnim efektima koji još jednom previše odvlače pozornost od glavne radnje filma.

Slijedeći projekt na kojem sudjeluje je 'Princ tame' (1987), još jedan niskobudžetni horor o Sotoninom povratku na Zemlju. 1992. Carpenter režira 'Memoare nevidljivog čovjeka', u kojem glume Chevy Chase i Daryl Hannah, a nakon toga se vraća radu na televiziji. 'U raljama ludila' (1995) zabavan je film sa odličnom glumačkom postavom (Sam Neill, Charlton Heston, John Glover, David Warner). Njegov remake filma iz mladosti 'Village of the Damned' (1995) imao je mješovite kritike i osrednju zaradu na kino blagajnama.

Carpenter je u filmskom svijetu postao brand, no njegov problem je bio u tome što nije donosio ništa novo, nije umjetnički sazrijevao, već je krajem devedesetih počeo živjeti od stare slave a manje od novih postignuća. Počeo je režirati filmove sa svojim imenom u naslovu kao što su 'John Carpenter's Vampires' (1998) i 'John Carpenter's Ghost of Mars' (2001). Iako kritika nije bila previše zadovoljna, na kino blagajnama uspjeh je bio solidan. Za 2008. godinu priprema horor 'L.A. Gothic', a za 2009. najavljuje se njegova drama 'Scared Straight'.

Bio je u braku sa glumicom Adrienne Barbeau koju je upoznao na setu filma 'Someone's Watching Me' 1978. godine. S njom ima i sina Johna. Par se razveo 1984. godine. Po drugi put se oženio 1990. za producenticu Sandy King s kojom otad često poslovno surađuje.