Richard Gere

31.08.1949 Philadelphia, Pennsylvania, SAD Richard Tiffany Gere

Do velikog platna probio se kao talentirani glazbenik, a njegova filmska karijera uvijek je bila puna uspona i padova.

Richard_Gere

Nakon srednje škole upisuje na University of Massachusetts filozofiju i dramu, no odustaje nakon dvije godine te se u potpunosti posvećuje glumi. Njegovi počeci vezani su uz kazališta Princetown Playhouse i Seattle Repertory Company.

1973. dobiva ulogu u predstavi 'Grease' na Broadwayu. Nastavio je raditi u kazalištu čak i nakon svojih prvih filmskih angažmana – 'Report to the Commissioner' (1975) te nešto popularniji 'Tražeći gdina. Goodbara' (1977) s Diane Keaton. Prve glavne uloge dobiva u filmovima iz 1978., a to su 'Dani raja' i 'Bloodbrothers'. Pravu slavu doživljava nešto kasnije, točnije 1980. godine u Paul Schraderovom krimi trileru 'Američki žigolo', gdje glumi fancy mušku prostitutku.

Svoj dotadašnji najveći uspijeh doživljava s klasikom 'Oficir i džentlmen' (1982) – staromodnom vojnom romancom u kojoj mu društvo pravi Debra Winger. Scena kada Gere na rukama iznosi Winger iz tvornice uz melodiju pjesme 'Up Where We Belong' spada u jedne od najslavnijih filmskih momentata. Nakon toga uslijedio je popriličan niz promašaja i krivih profesionalnih odluka, a među njima su akcijski trileri 'Beyond the Limit' (1983), 'Do posljednjeg daha' (1983) i posebno loš 'No Mercy' sa Kim Basinger. Nesretni niz nastavlja se kada odbija uloge u blockbusterima kao što su 'Wall Street' (1987) i 'Umri muški' (1988).

Trebale su mu još dvije godine da se oporavi od zadnjeg neuspjeha, a to mu je pošlo za rukom u filmu 'Unutarnji poslovi' (1990), u kojem glumi policajca Dennisa Pecka. Veliki uspjeh doživjela ja i legendarna 'Zgodna žena' (1990), gdje su Gere i Julia Roberts vrlo uvjerljivi ljubavnici. Svoj producentski debut obavio je na snimanju psihološkog trilera 'U poslijednjoj fazi' (1993), a negdje u to vijeme pojavljuje se i u drami 'Sommersby' i romantičnom 'Mr. Jonesu'. Zaradio je i nominaciju za Emmyja sa malom ulogom gay koreografa u HBO-ovoj seriji 'And the Band Played On' (1993).

Nakon gafa u još jednoj priči o Camelotu – 'First Knight' (1995) – sreća mu se nasmiješila u ulozi drskog odvjetnika koji brani Edwarda Nortona u trileru 'Primal Fear' (1996). U 'Red Corneru' (1997) bio je jedini amerikanac u većinskoj kineskoj postavi na setu. Iste godine nastaje i triler 'Šakal', gdje kao komandant IRA-e lovi terorista Brucea Willisa. U to vrijeme aktivno zagovara budizam i tibetansku kulturu općenito.

Ponovno se sreće s Juliom Roberts u 'Odbjegloj nesvjesti' (1999), a Gere ovdje glumi novinara koji istražuje slučaj žene koja je nekoliko puta pobjegla s oltara. Ova komedija je poprilično podbacila, a još gora je bila srcedrapajuća melodrama 'Jesen u New Yorku' (2000) s Winonom Ryder. Puno uspješniji od ovih dvaju bio je Altmanov 'Dr. T and the Women' (2000). Gere je uvjerljiv kao zgodni ginekolog koji je okružen mnoštvom kompliciranih i zahtjevnih žena.

Horor 'Mothmanova proročanstva' bio je njegov prvi projekt u 2002. godini. Nakon toga igra pažljivog i zaljubljenog muža, a njegovu nevjernu ženu utjelovila je Diane Lane u drami 'Unfaithful' (2002). Pokazao je svoj glazbeni talent u filmskoj verziji mjuzikla 'Chicago' (2002) te si je tom ulogom zaradio Zlatni globus za najboljeg glumca. Iste godine oženio se s Carey Lowell, s kojom je u vezi bio sedam godina, a ona mu je 2000. godine rodila i sina. Njegov prijašnji brak sa supermodelom Cindy Crawford neslavno je završio 1994 godine.

U pedesetim godinama svog života još uvijek vrlo dobro izgleda, pa su ga uspjeli spariti s puno mlađom kolegicom Jennifer Lopez u romantičnoj komediji 'Molim za ples' (2004). Kritike su se podijelilile oko njegovog filma 'Riječ po riječ' (2005), u kojem glumi obiteljskog čovjeka koji se ponovno poveže sa svojom kćerkom kroz proučavanje istočnjačkih religijskih običaja.

2007. snima 'The Hoax', istinitu priču o Cliffordu Irvingu, biografu Howarda Hughesa. Uslijedio je skandal sa indijskom glumicom Shilpom Shetty. Naime, Gere se ogriješio o jedan indijski zakon poljubivši indijsku kolegicu na javnoj zabavi, kojom su htjeli javnost upozoriti na problem AIDS-a. No, tamošnji sud ipak je odlučio suspendirati nalog za njegovo uhićenje, što je izazvalo nezadovoljstvo kod mnogih Indijaca. Zanimljivo je da je čak i 'oštećena' glumica podnjela tužbu protiv Gerea. Zar se toliko loše ljubi?

U 'Lovu u Bosni' (2007) utjelovljuje buntovnog novinara koji odlučuje pronaći zloglasnog ratnog kriminalca poznatog po nadimku Lisica. Film je snimljen na prostorima bivše Jugoslavije, najviše u susjednoj nam Bosni i Hercegovini, a Gere je za snimanja duže vrijeme boravio u Zagrebu, o čemu su detaljno izvještavali svi naši mediji. Nakon toga uslijedio je krimi triler 'Bagra', a nedavno je završio sa snimanjem drame 'Nights in Rodanthe'. Momentalno radi na nekoliko projekata – biografskoj drami 'Amelia', kriminalističkom 'Brooklin's Finest'...