Forest Whitaker

15.07.1961 Longview, Texas, SAD Forest Steven Whitaker

Ovaj nadareni glumac karakterističnog, 'umornog' pogleda i robusne pojave na vrijeme je odustao od sportske karijere u američkom nogometu. 

Forest_Whitaker

Rođen u Texasu, 1961. godine pronalazi se u američkom nogometu. Zahvaljujući svom robusnom izgledu nije imao nikakvih problema na poziciji obrambenog igrača, a njegove vještine su mu omogućile i stipendiju za fakultetsko obrazovanje. Ipak odustaje od sportske karijere te se posvećuje onoj glazbenoj. Nakon što je shvatio da je ipak gluma ono što ga ispunjava i čini sretnim, odlučuje potpuno posvetiti svoj život filmu. Njegove prve uloge bile su u teen filmovima kao što su 'Fast Times at Ridgemont High' (1982) i 'Vision Quest' (1985), a u njima je glumio što drugo nego školskog sportaša.

Svoju prvu zapaženiju ulogu odigrao je u Scorseseovom 'The Color of Money', s Newmanom i Cruiseom, a nakon toga je bio mladi vojnik u Vijetnamu ('Vod smrti', 1986.). Izgleda da mu se svidjela ta ratna tematika jer je 1987. godine prihvatio ulogu u 'Dobro jutro, Vijetnam', a iste godine nastaje i 'Stakeout'. Njegove dosadašnje uloge, iako su bile sporedne, bile su odigrane s karizmom i šarmom pa je postalo samo pitaje vremena kada će Whitaker dobiti glavnu ulogu. To povjerenje mu je iskazao Clint Eastwood u biografskom'Bird' (1988) koji govori o poznatom jazz saksofonistu Charlieu Parkeru. Taj film je Forestu donio nagradu za najboljeg glumca u Cannesu te mu otvorio vrata za mnoge buduće uloge.

Nakon toga glumio je s Mickeyom Rourkeom u kriminalističkoj drami 'Lijepi Johnny' (1989), a za Rourkea kaže 'Nevjerovatno je koliko je taj čovjek talentiran. On je najbolji glumac s kojim sam ikad radio'. Zanimljivo je da je u ovom filmu glumio plastičnog kirurga, a poznato je da je rođen s facijalnom manom koju odbija operirati. Kaže da je to dio njegove osobnosti i da se uopće ne zamara s time. Posebno je bila hvaljena njegova uloga u 'Plačljivoj igri', a neočekivani komercijalni uspjeh filma omogućio je Whitakeru njegov prvi pravi režiserski debi (do sada je režirao glazbene spotove). Nastao je 'Strapped', urbana akcijska drama koja je osvojila nagradu za najbolji film na Toronto Film Festivalu 1993. godine.

Uloge u filmovima 'Blown Away' (1994), 'Vrsta' (1995) i 'Smoke' (1995) samo su dokazale i učvrstile njegov imidž karizmatičnog i uvjerljivog glumca koji uvijek uspije očarati i zadiviti publiku. 1995. također prihvaća režirati 'Waiting to Exhale', humorističnu dramu koja je ostvarila solidan uspjeh na box officeu, usprkos prosječnim kritikama, a nakon 'Black Jaq' (1998) ni posao producenta mu nije stran. 2002. godine glumio je u poprilično uspješnom kinohitu 'Soba panike', a ako je suditi po kritikama, njegova uloga policijskog kapetana u 'Telefonskoj govronici' je 'totalni klišej'.

Sljedećih nekoliko godina Whitaker se uglavnom bavi televizijskim projektima i to na dva fronta – gluma i produkcija. Tada nastaje serija 'The Twilight Zone' i filmovi 'Door to Door' i 'Deacons for the Defense'. Zanimljivo je da je upravo njemu trebala biti dodjeljena uloga Sawyera u seriji 'Lost', ali on to odbija jer se posvetio režiranju filma 'Predsjednikova kći' (2004). 2005. godine se vraća glumi i velikom ekranu pa tada nastaju 'American Gun' i 'Everyone's Hero', a naredne godine posvećuje se ulozi okrutnog ugandanskog diktatora u 'Posljednjem škotskom kralju'. Za tu se ulogu dugo pripremao i posvetio joj je posebnu pažnju što je rezultiralo i Oskarom za najbolju glavnu mušku ulogu.

2008. godinu započeo je u radnom tonu. U kinima se mogu pogledati čak dva filma u kojima Whitaker glumi. To su 'Kraljevi kvarta' i 'Točka prednosti', a ako su najave točne, bit će ih još. Inače, Forest je vegetarijanac i živi sa suprugom Keishom s kojom ima dvije kćeri – Sonnet (1996) i True (1998). Svojom je filmskom karijerom stekao mnogo obožavatelja te poštovanje kolega pa nije ni čudo da se često nalazi u komisijama raznih filmskih festivala.