Laura Linney

05.02.1964 New York, New York, SAD Laura Liggett Linney

Nikada nije patila za blockbusterima. Uspjela je ostvariti svoj san vješto balansirajući između kazališta, televizije i velikog ekrana.

Laura_Linney

Laura je rođena 1964. godine u New Yorku, a njeni roditelji su se razveli prije nego što je navršila jednu godinu. Živila je s majkom Ann, a oca Romulusa je viđala vikendima i praznicima. Upravo ju je on kao scenarist i profesor drame uveo u svijet kazališta i glume. Nakon srednje škole upisala je studij glume na sveučilištu Brown kojeg je i završila da bi nakon toga bila prihvaćena u prestižnu privatnu školu za filmske umjetnosti – Juilliard.

Nakon što je uspješno završila svoje školovanje, Laura se posvetila kazalištu. Prve prave prilike za uspjeh na 'daskama koje život znače' ukazale su joj se u brodvejskim predstavama 'Šest stupnjeva odvojenosti' i 'Sight Unseen'. Svoj filmski debi doživila je 1992. godine u drami 'Lorenzo's Oil'. Naredne dvije godine fokusirala se na kazališnu karijeru da bi 1994. dobila i glavnu ulogu u televizijskoj mini seriji 'Armistead Maupin's Tales of the City'.

'Primal Fear' (1996.), u kojem je glumila s Richardom Gereom, bio je njen prvi veći filmski hit te je zahvaljujući toj izvedbi dobila i ulogu u Eastwoodovom trileru 'Absolute Power'. Nastavila je snimati epizode televizijske serije 'Tales of the City' i glumiti u kazališnim predstavama da bi 1998. odigrala svoju, do sada, najzapaženiju ulogu u 'Trumanovom šou'. Njena gluma u drami 'You Can Count on Me' priskrbila joj je i prve nominacije za prestižne nagrade, Oskara i Zlatni globus.

Nastavlja sa svojom televizijskom karijerom snimajući nove nastavke popularne serije, a prihvaća i neke nove angažmane. Njena uloga u televizijskoj drami 'Wild Iris' bila je nagrađena i Emmyjem, a kritičari kažu da se triler 'Mothmanova proročanstva' jedino isplati pogledati zbog njene impresivne izvedbe. Istovremeno radi i na svojoj kazališnoj karijeri te za ulogu u predstavi 'The Crucible' dobija prestižnu nagradu Tony.

Već upoznata s Eastwoodovim radom, prihvaća ulogu u 'Mističnoj rijeci', a nakon toga se okušala i u komediji 'Zapravo ljubav'. Još jedan Emmy osvojila je za svoj nastup u popularnoj seriji 'Frasier', a u biografskoj drami 'Kinsey', koja govori o životu i djelu pionira na polju ljudske seksualnosti – Alfredu Kinseyu (Liam Neeson), glumi ženu poznatog istraživača. Linney je do sada izgradila renome iznimno talentirane glumice koju kritičari obožavaju i poštuju, a filmovi kao što su 'The Squid and the Whale' (2005), 'Slučajni predsjednik' (2006) i 'Driving Lessons' (2006) samo dokazuju njenu kvalitetu i reputaciju.

2007. započela je ulogom u drami 'Jindabyne', da bi zatim došao triler 'Pukotina', a glumila je i u komediji 'Dnevnici jedne dadilje'. Uspješnu godinu završava ulogom u 'Obitelji Savage' – hvaljenoj obiteljskoj drami Tamare Jenkins koja postavlja mnoga etička pitanja.

Za 2008. sprema televizijske (mini serija 'John Adams') i kazališne (predstava 'Les Liasons Dangereuses') projekte koji će sigurno biti jednako uspješni kao i njena cijela dosadašnja karijera.