Claire Danes

12.04.1979 New York, New York, USA Claire Catherine Danes

Nježna crvenokosa Amerikanka može se pohvaliti cijelom lepezom VIP suradnji s redateljima poput Stonea, Formana, Luhrmana, Coppole, Vinterberga... I to sve do 20-te.

Claire_Danes

Rođena u New Yorku, odrasla u umjetničkom kvartu SoHo s ocem fotografom i majkom dizajnericom, stoga nije ni čudno da je Claire već sa šest godina pohađala satove plesa, a s devet glumu u Lee Strasberg studiju. Njen prvi film, 'Dreams of Love', režirao je veteran Miloš Forman.

Uloga petnaestogodišnje adolescentice u ABC-ijevom serijalu 'My So Called Life' donijela joj je Zlatni globus. Odlične kritike dobila je i za ulogu Beth u 'Little Women' (1994) nakon koje su se filmovi samo nizali: 'How to Make an American Quilt' (1995), 'Home for the Holidays' (1995), 'To Gillian on Her 37th Birthday' (1996), 'I Love You, I Love You Not' (1996), 'Romeo and Juliet' (1996).

Bez obzira na obveze na Yaleu (psihologija), sveučilištu kojeg je tada pohađala, ne odbija ponude Olivera Stonea za ulogu u trileru 'U Turn' i Francis Ford Coppole za 'The Rainmakera' uz Mat Damona s kojim je neko vrijeme bila u vezi. 1997. glumila je u 'Les Miserables', a 1998. u 'Polish Wedding' uz Gabriela Byrna i Lenu Olin. 1999. snimila je svoj prvi visokobudžetni film 'The Mod Squad', no film nije uspio ni kod publike ni kod kritike.

2002. glumila je u komediji 'Igbi Goes Down', a 2003. u 'The Hours' uz Maryl Streep (njena najdraža glumica), Julianne Moore i Nicole Kidman te novom nastavku popularnog 'Terminatora'.

Trenutno živi u milijunskom apartmanu u New Yorku, ima dečka, australskog rockera Ben Leea.