Barbara Kopple

30.07.1946 New York, SAD Barbara Kopple

Postala je poznata 1976. godine, kada je za film 'Harlan County, USA' dobila Oscara za najbolji dokumentarac.

Barbara_Kopple

Rođena je u New Yorku, a prve je filmove snimila za vrijeme studija kliničke psihologije na koledžu u Zapadnoj Virginiji. Iskustvo je sticala i surađujući na različitim projektima s braćom Mysles, autorima cinema verité dokumentaraca. Kada je navršila 26 godine, preselila se u Harlan County u Kentucky, kako bi snimila film o sindikalnom kofliktu u rudniku Brookside, tamo ostala godinama, promatrajući napore rudara da se pridruže sindikatu United Mine Workers (Ujedinjeni rudari), unatoč čestom i nasilnom otporu vlasnika rudnika, Eastover Mining Company.

Tijekom tog perioda, Kopple je intimno upoznala obitelji rudara, te se obvezala da će im pomoći. Rezultat njenog obećanja i uključenosti u zajednicu je doc 'Harlan County, USA', dokumentarac prezentiran sa stajališta rudara, s naglaskom na njihove žene, koje su postale najveća politička snaga u konfliktu.

Logično, potaknuta Oscarom, nastavila je snimati dokumentarce, a za 'American Dream' iz 1990. godine, koji govori o štrajku grupe radnika koji su pakirali meso za tvrku Hormel iz sredine osamdesetih, je ponovno dobila Oscara. Zanimljivo, i njen prvi igrani film, 'Keeping On' iz 1983. je sindikalne tematike – govori o pokušajima žena zaposlenih u tvrtki 'Southern Textile' da se organiziraju za zajednički cilj.

Početkom devedesetih snima 'Beyond 'JFK': The Question of Conspiracy', o kojem naslov dovoljno govori, a potim i 'Fallen Champ: The Untold Story of Mike Tyson'. A onda shvaća da je zanima i glazba - 1997. je snimila 'Wild Man Blues', doc o europskoj jazz turneji slavnog redatelja Woodyja Allena, zatim i 'Woodstock '94', a 2000. godine 'My Generation', koji govori o glazbenicima njene generacije – od Aerosmitha i Henryja Rollinsa preko Mobyja i Carlosa Santane do Joea Cockera i Melisse Etheridge.

2004. godine snimila je igrani film 'Havoc', koji govori o dvije djevojke iz Los Angelesa koje odluče krenuti svijet gangsta rapa. Zadnjem dokumentarcu koji je snimila, 'Bearing Witness', koji govori o pet novinarki koje izvještavaju s ratom pogođenih područja posvetili smo cijeli tekst. Moramo spomenuti i da je bila izvršna producentica filma 'WMD: Weapons of Mass Deception', kojeg ste mogli vidjeti na ZagrebDOX-u.

Za sljedeću godinu najavila je projekt o doktoru Jacku Kevorkianu, koji je postao heroj u očima jednih i zločinac u očima drugih zbog velikog broja eutanazija koje je izveo. Iako je na pragu šezdesete, gospođi Kopple ne pada na pamet da okonča plodnu karijeru i uživa u mirovini. I ima potpuno pravo – sigurno je da nikad u svom životu nije imala više iskustva nego danas.

službena stranica