Stephen Daldry

02.05.1961 Dorset, England Stephen Daldry

Filmski redatelj koji je oduševio prvim dugometražnim uratkom 'Billy Elliot', zanat je dugo godina usavršavao dirigirajući vrlo uspješnim kazališnim predstavama.

Stephen_Daldry

Sin pjevačice i bankara nije imao podršku za svoj kazališni interes, otac ga je nagovarao na posao u tvornici košulja, da pomogne obitelji. Kad je Daldry imao četrnaest, otac mu je umro, a on je nakon diplome na Sheffieldskom sveučilištu počeo raditi u British Theatru.

1989. u The Gate Theatru u Londonu počinje producirati niz uspješnih predstava ('Damned and Despair', 1991) sve do 1992. kada je postao direktor prestižnog Royale Court Teatra. Uspjeh predstave 'An Inspector Calls' 1992. donio mu je priznanje London Critics Circlea i Olivera za najboljeg redatelja. Predstava je ponovila uspjeh na Broadwayu gdje je pokupila priznatu kazališnu nagradu Tony.

Prvi rad za filmsku producentsku kuću Working Title Films, kratki film 'Eight' (1998) dobio je nominaciju BAFT-e, britanskog pandana američkom Oscaru. Prvi dugometražni film 'Billy Elliot' (2000), o dječaku iz britanske obitelji srednje klase koji unatoč očevom neodobravanju pohađa baletnu školu, oduševio je i kritiku i publiku, a posebno trinaestogodišnji Jamie Bell kao Elliot koji je dobio BAFTA-ino priznanje za najboljeg glumca (u konkurentnom društvu glumaca poput Tom Hanksa i Russell Crowea).

Daldryev sljedeći film, adaptacija Nobelom nagrađenog romana, 'The Hours' (2001) s Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Mooore i Ed Harrisom, pokupio je mnoštvo nominacija i nagrada i učvrstio ga na A listi redatelja.