Michel Gondry

08.05.1963 Versailles, France Michel Gondry

Gondryjevo filmova vrelo tek je otkriveno, a sudeći prema inspiraciji snovima i vizualnim efektima prisutnim u njegovim spotovima, ovaj će frajer biti bombona!

Michel_Gondry

Vizionar i inovator odrastao je u slobodoumnoj obitelji na koju je uvelike utjecala pop glazba, što potkrepljuju podaci da je njegov djed izumio jedan od prvih sintesajzera, otac mu se bavio prodajom električnih gitara, a majka mu svirala klavir. Dok je još bio mali želio je postati slikar ili izumitelj, no život je pokazao da će nekako povezati oboje i premetnuo ga u art inovatora, pa je tijekom osamdesetih da bi postao baš taj upisao umjetničku školu u Parizu nastojeći razviti grafičke vještine. U Parizu upoznaje ljude s kojima kasnije osniva pop-rock band 'Oui-Oui' u kojem svira bubnjeve (iako mu je vlastiti otac uvijek spočitavao loše glazbene sposobnosti), te izdaje dva albuma i nekoliko singlova.

Njegovo bogato glazbeno iskustvo koje seže još u djetinjstvo i isprepliće se s njegovim ranim sjećanjima pokazalo se korisnim i za muzičko-filmske vode značajnim kada je mladi Michel nabavio kamericu i počeo se zezati okolo. Eksperimentira s tehnikama, pokazuje izrazitu naklonost geometrijskim formama, radi sam, a kasnije je čak izjavio da se nikad nije smatrao redateljem, on se kao, malo igrao animacije u svojoj sobi. Gondry tih godina počinje režirati minuciozne forme – vizionarske video klipove s muzikom svog benda u pozadini, u kojima je najjače prisutan duh šezdesetih.

Upravo ovdje počinje slavno i plodno partnerstvo – Bjork je zapazila jedan od njegovih videa na MTV-u te ga odlučila angažirati za spot 'Human Behaviour'. Za taj je spot osvojio praktički sve postojeće nagrade i lovorike. Naš je redatelj potpisao još pet njezinih spotova, zaradio šuškicu, pa krenuo na suradnju s drugim teškašima; navedimo Massive Attack, Rolling Stones, Daft Punk, Chemical Brothers te Lennyija Kravitza.

Isto tako, gospodin je interdisciplinarni majstor – prvi je koristio tehniku snimanja tijela pojedinca s više kamera a postavio je i temelje modernih vizualnih efekata koji su kasnije korišteni u famoznoj sceni izbjegavanja metaka u Matrixu. Okušao se i u svijetu reklama, te povećao prodaju Gapu, Smirnoffu, Air Franceu, Nikeu, Coca Coli, Adidasu i Levi' s. Upravo je za reklamu Levisa dobio najveće i najbrojnije nagrade (ušao je u Guinessovu knjigu rekorda) te postao najtraženiji redatelj spotova.

Uz sve navedeno ne začuđuje činjenica da je ovaj kreativni gigant odlučio proširiti polja interesa te počeo snimati filmove. Naravno, kao svaki pravi Francuz, nije bio toliko lud i zapičio u Hollywood, niti je ušao u neke studijske sustave, nego se iznova čudio koliko stupnjeva birokracije i politike čovjek mora proći da bi snimio film. Scenarij za njegov prvi film, komediju 'Human Nature' (2002) napisao je Charlie Kaufman s kojim će i poslije surađivati.

Već će u tom prvom filmskom ostvarenju ostaviti određen nadrealni potpis, veliku strast prema blago fantastičnim elementima, posebice snovima. Isto tako, već je u spotovima, pa onda i u svom prvom filmu zapamćen po poigravanju s koncepcijom, posebno s vremenskim segmentom ali i potrebom za psihološkim putovanjem mnogo dubljim od same interpretacije scenarija.

Dok su ga pitali o čemu se radi, Gondry je lijepo objasnio da ne želi biti dosadan i raditi ono što rade ostali. Njegov filmski prvijenac nije baš najbolje primljen, točnije, šira ga publika smatrala  previše čudnim i zbog te je činjenice prošao relativno neprimijećen. Njegov drugi film 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind' (2004) koji je također ekranizacija Kaufmanovog scenarija ubrao je dobre kritike i reakcije publike, a pozabavio se pričom para koji nakon prekida doslovno želi partnera obrisati iz glave. Najavljen je njegov slijedeći projekt, 'The Science of Sleep' za koji će sam napisati scenarij, već je angažirana glumačka ekipa, a snimanje bi trebalo početi rano slijedeće godine.

Sudeći po Gondryijevom nepresušnom vrelu ideja za spotove, možemo samo trljati ruke i očekivati još mnogo dobrih filmova iz njegove radionice snova. Pa ipak je čovjek tek snimio dva filma.