Brigitte Bardot

28.09.1934 Paris, France Brigitte Bardot

Sexy BB prešla je sedamdesetu. Od nekadašnjeg seksepila ostala je samo gomila šminke i gorke izjave u novinama.

Brigitte_Bardot

Karijeru  je započela prvim plesnim koracima u 'Conservatoire Nationale de Danse' gdje joj je učitelj bio poznati Boris Kniaseff. Njezina ljepota i gracioznost ubrzo su došli do izražaja pa već sa 15 godina biva angažirana kao model u poznatom magazinu Elle gdje su je zamijetili redatelj Marc Allegret i njegov asistent Roger Vadim.

Nakon debuta u Jean Boyerovoj komediji 'Le trou normand' (1952) gdje se pojavljuje u ulozi Javotte Lemoine uslijedili su i prvi filmski angažmani. Portretirala je nekoliko uloga do 1955. kada se posvećuje Warner Brosovoj produkciji 'Helen of Troy' (1956), a studio koji je bio toliko impresioniran ponudio joj je čak sedmogodišnji ugovor. Odbila je, ali i prihvatila dotadašnji najveći angažman u filmu 'Futures Vedettes' (1955).
 
U međuvremenu, vruća i sexy sedamnaestogodišnjakinja se zaljubila u Rogera Vadima i tražila roditelje dozvolu za brak što su oni odbili i zamalo kasnije prošvikali jer je pokušala počiniti samoubojstvo. Nakon takve ucjene dopustili su joj da se uda kada navrši 18; što je i učinila. Brak je potrajao samo pet godina, ali nastavili su profesionalno surađivati.

Povratak u Francusku, nakon putovanja u Englesku zbog snimanja filma 'Doctor at Sea' (1955), obilježila je prva glavna uloga u njezinom životu u 'La Lumiere d'en Face' (1956), gdje se zbližila s producenticom Christine Gouze – Renal koja joj postaje menotorica i agentica  zaslužna za njezinu karijeru sljedećih godina.

Do 1957. postaje francuski sex simbol, a slava i moć nezaobilazni su dijelovi njezina života. Uskoro je uslijedio internacionalni angažman kao logični produžetak francuskih uspjeha. Tadašnji suprug Vadim dobio je priliku režirati erotsku melodramu 'Et dieu crea la femme' (1956) u kojoj se Brigitte pojavljuje zajedno s Jean - Louis Trintignantom što joj donosi vrtoglavu zaradu za ono vrijeme - 4 milijuna $ u SAD-u i ostatku svijeta.

Fascinacija njezinim likom koja je započela još 1953. zbog prvog američkog uradka u kojem se pojavljuje s Kirk Douglasom - 'Un acte d'amour' (1953), nastavila se i Brigitte postaje prva osoba s neengleskog govornog područja koja je prešišala sve američke talente i time zapečatila uspjeh francuske kinematografije.

Dok je Amerika ludjela za neodoljivom BB, ona se bavila – glumom. Slijede uloge u 'Une Parisienne' (1957), zatim u Vadimovom 'Les bijoutiers du clair de lune' (1958), da bi na kraju ipak progovorila engleski u klasiku 'Paris by Night' s Frankom Sinatrom u glavnoj ulozi. U 'Babette s'en va-t-en guerre' (1959) zbližila se s glumcem Jacquesom Charrierom za koga se udaje iste godine, a 11. 01. 1960. dobili su i sina Nicolas-Jacquesa.

Očigledno nesretna, točno na svoj 26. rođendan 1960. pokušava još jedno samoubojstvo za vrijeme snimanja filma 'La Verite' (1960), vrlo moguće zbog bračnih problema jer se razvodi 1962. godine. Film postaje najgledaniji u Francuskoj te godine i prvi po zaradi na blagajnama kina.

Brigitte, koje je bila i uspješna pjevačica, 1960. izdaje svoj prvi pop album 'Inside Brigitte Bardot', a uslijedili su 'Brigitte Bardot Sings' 1963. i '1968's Special Bardot'. Nekoliko pjesama otpjevanih s Sergeom Gainsbourgom postale su hitovi. Naredni filmski uradci donose joj više razočaranja nego uspjeha: 'La vie privee' (1961) poluautobiografski film u kojem portretira mladu zvijezdu koja se teško nosi sa svojom slavom, a zatim 'Le Mepris' (1963) koji je danas prepoznat kao klasik iako je u svoje vrijeme bio okarakteriziran kao potpuni promašaj.

1965. konačno snima pravi američki film - komediju 'Dear Brigitte' (1965) koja govori o njoj, gdje se sama glumica pojavljuje u jednoj sceni s Jamesom Stewartom. Da s ljubavnim jadima nije još gotovo pokazuje ponovni brak s Guntherom Sachsom, s kojim se rastala 1969. Prije svoje četrdesete povukla se iz svijeta filmskog glamura nakon snimanja 'L' Histoire tres bonne et tres joyeuse de Colinot Trousse-Chemise' (1973).

Prednost je dala životu u sjeni, izvan glamura i slave koji su joj donijeli mnogo neprilika. Nebrojeno puta dogodilo se da su zaluđeni fanovi provalili u njezinu kuću samo da bi je vidjeli ili uzeli nešto za uspomenu. Paparazzi su je konstantno slijedili svojim kamerama, a bila je tako ljubazna i darežljiva da su je mnogi poznanici iskoristili. 1983. izlazi trilogija života BB, a 28. rujna iste godine, opet na svoj rođendan, ponovno pokušava otići s ovog svijeta.

Nakon završene filmske karijere posvetila se borbi za prava životinja i osnovala je 'Brigitte Bardot fondaciju'. Vegetarijanka je. Zavidnoj autobiografiji može se dodati i da je preživjela rak dojke. Sadašnji muž joj je D'Ormale, politički aktivan u ekstremnoj desnici u Francuskoj, što joj nije za pohvalu! U posljednje vrijeme šokirala je javnost svojim rasističkim izjavama, a 06. svibnja 2004. su je kaznili za poticaje rasne mržnje u njezinoj knjizi 'A Cry in Silence' gdje je izrazila zabrinutost zbog 'infiltracije' islamskih ekstremista u Francuskoj.

Nadamo se da ne planira samoubojstvo i ove godine.