Christina Ricci

12.02.1980 Santa Monica, California Christina Ricci

Jedna od najkvalitetnijih glumica svoje generacije i rijetka dječja glumica koja se uspjela probiti do uloga odraslih. Ukratko - slatka i kontroverzna, dijete i odrasla žena.

Christina_Ricci

Najmlađa od četvero braće i sestara, kći je odvjetnika i bivše Fordove manekenke. U dobi od osam godina obitelj odluči preseliti u New York. Tamo Riccijeva dobiva prve ponude za snimanje reklama, a ubrzo je čeka i filmski debi - režiser Richard Benjamin uzima ju za ulogu Cherine najmlađe kćerke u filmu 'Mermaids' (1990). Iako je Winona Ryder, koja u filmu glumi Christininu stariju sestru, pokupila većinu publiciteta, mlada je glumica ostavila dovoljan dojam da osigura nekoliko glumačkih poslova.

Već slijedeće godine glumi morbidno simpatičnu Wednesday Addams u filmskoj adaptaciji 'The Addams Family' (1991). Reprizira istu ulogu i 1993 u hit-nastavku naslovljenom 'Addams Family Values'. U to vrijeme rastaju joj se roditelji, a Christina od tada nije progovorila s ocem. Uslijedio je niz što uspješnih, što nešto manje uspješnih uradaka kroz koje se Christina polako, ali sigurno profilirala kao zrela glumica mračnih i nekonvencionalnih karaktera. U 'Now and Then' (1995) igra mlađi lik Rosie O'Donnell, potom je iste godine gledamo u 'Casperu', komercionalno uspješnoj filmskoj adaptaciji priče o malom dobročudnom duhu.

Dolazi na red i hvaljena drama Anga Leeja 'The Ice Storm' (1997) u kojoj Riccijeva glumi seksualno opreznu Wendy Hood. Kvalitete koje je pokazala u tom filmu još su se više potvrdile u sljedećim radovima Vincent Gallovom 'Buffalo 66', John Watersovom filmu 'Pimplek' (1998) i 'Suprotno od sexa' (1998). U posljednjem navedenom filmu glumi Dedee, prijezira vrijednu djevojku za čije portretiranje biva nominirana za Zlatni Globus, a zapazili su je i na Sundance Film Festivalu 1998. Dobiva nadimak 'teen kraljica indie filmova'.

1999. glumi u dugoočekivanom indie filmu '200 cigareta', potom u 'Desert Blue' uz Casseya Afflecka i Kate Hudson. Iste godine pojavljuje se uz Johnnyja Deppa u ulozi Katrine Van Tassel u Burtonovoj adaptaciji stravične priče Washingtona Irvinga - gotičkoj bajci 'Sanjiva dolina'. 2000. glumi u filmu 'The Man Who Cried' gdje igra mladu Židovku koja bježi iz Njemačke za vrijeme Drugog svjetskog rata. Iste godine se pojavljuje uz bok Kim Basinger i Rufusa Sewella u nadnaravnom trileru 'Bless the Child'.

Okušala se i kao producentica. Njen prvi projekt, film 'Prozac' (2001), snimljen je prema američkom bestselleru Elizabeth Wurtzel koji govori o mladoj ženi koja kemijskim supstancama nastoji prevladati razne depresije. Film je vrlo dobro primljen na cijenjenom Toronto Film Festivalu.

Uslijedili su filmovi 'Laramie Project' (2002), te romantična drama 'Pumpkin' (2002) koju producira i sama portretira popularnu djevojku s faksa koja riskira svoj društveni ststus zaljubljujući se u mentalno zaostalog sportaša. Iako su 'Miranda' i 'The Gathering' (2002) propali na blagajnama, oduševila je fanove serije 'Ally McBeal' portretirajući lukavu i oštru mladu odvjetnicu. 2003. glumi u Woody Allenovoj komediji 'Anything Else', a kasnije iste godine zapaženu ulogu ostvaruje u mračnoj drami 'I Love Your Work'. 

2003. se najviše pisalo o njoj kao o partnerici oskarovke Charlize Theron u drami o serijskoj ubojici Aileen Wuornos, u 'Monsteru'.

Još par zanimljivosti iz Christininog života:
Njezin otac, prije no što je postao odvjetnik, bavio se psihijatrijom, točnije - terapijom vriska. Kad je odrastala, Christina bi čula vriskove kroz ventilaciju u sobi te ih je kasnije pokušavala imitirati pred majkom. Christina voli naglasiti kako ima divan odnos s mamom.

Uz glumu, Christina je i jedna od članica nacionalnog udruženja VOX-Voices for Planned Parenthood koji se bavi obrazovanjem mladih o važnosti planiranja obitelji.