Anthony Hopkins

31.12.1937 Margam, West Glamorgan, Wales, VB Philip Anthony Hopkins

Velšanin teške naravi, već je dugi niz godina lice s filmskog platna, velik dio svoje karijere posvetio je televizijskim produkcijama, a najpoznatiji je kao hladnokrvni Hannibal Lecter.

Anthony_Hopkins

Rodio se kao jedini sin pekara Richarda Arthura i Muriel Anthony Hopkins. Prva zaljubljenost u kazalište počela je još u sedamnaestoj dok je pohađao YMCA, a kasnije je usavršavao zanat u London's Royal Academy of Dramatic Art. Sam priznaje da je bio tako loš i nezainteresiran učenik da mu nije preostalo ništa drugo nego da postane glumac.

Prvi nastup na filmu bio je u pop-art filmu 'The White Bus' (1967), a zatim glumi Richarda Lavljeg srca u 'The Lion in Winter' (1968). Na američkoj sceni pojavljuje se ubrzo nakon toga s filmom 'Young Winston' (1971) i mini serijom 'QB VII' (1974) gdje glumi bivšeg nacista i doktora, a iste godine nastupa po prvi puta na Broadwayu u predstavi 'Equus' (1975) koja mu donosi nekoliko kazališnih nagrada.

Sljedećih se godina pojavljuje u raznim filmovima poput 'Audrey Rose' (1976), 'Magic' (1978) i 'Bounty' (1982), igrajući pomalo uvrnute i bolesne uloge u kakvima smo ga navikli gledati, a nalazi dovoljno vremena i za TV produkcije; 'The Lindberg Kidnapping Case' (NBC, 1976) i 'The Bunker' (CBS, 1981), koje mu donose Emmy nagrade.

U međuvremenu je postao alkoholičar, a zla se nepovratno odrekao 1975. godine. Ulogom ubojice Hannibala Lectera u filmu 'Kad jaganjci utihnu' (1991) osvaja Oscara za najbolju glavnu ulogu i nepromjenjivi status hollywoodske zvijezde koji je zadržao sve do dana današnjeg. Vrlo je ponosan na ulogu Lectera, pogotovo na osobine lika koje je improvizirao, primjerice na činjenicu da Hannibal nikada ne trepće dok govori.

Slijedećim ulogama hladnog Lectera uspješno je zamijenio ljubaznijim karakterima u 'The Remains of the Day' (1992), 'Shadowlands' (1993) i 'Legenda o jeseni' (1994). Oscarovska nominacija dolazi s ulogom Nixona u Oliver Stoneovom filmu 'Nixon' (1995) i ne ostaje jedina uloga američkog predsjednika. Ubrzo dolazi i druga, Quincey Adams, u filmu Stevena Spielberga  'Amistad' (1996), koju je odradio vrlo uspješno te je ponovno nominiran za Oscara, ali ovaj put u kategoriji za sporednog glumca. Nije izostala oscarovska nominacija ni za film o Pablu Picassu, redatelja Jamesa Ivoryija, 'Surviving Picasso' (1996).

Za vrijeme snimanja filma 'The Edge' (1997) u Alberti (Canada) pao je u rijeku i umalo se utopio te je završio u bolnici, a nakon toga izabire uloge koje ga angažiraju u ulozi oca, 'Upoznajte Joe Blacka' (1998), 'Zoro maskirani osvetnik' (1998) te 'Instinct' (1998), koji je snimljen po noveli Daniela Quinna.

Iako je popljuvao showbiz nebrojeno puta rekavši da je taj cijeli svijet totalno lažan i da analizirajući svoj život vidi samo veliku pustinju neiskorištenog vremena, postaje američki državljanin 2000. godine (zadržava titulu Sir) jer je osjećao da mora na neki način vratiti dugovanje Americi koja mu je pružila toliko toga u životu.

Ponovo se prihvatio posla već 2001. kada reprizira ulogu koja ga je najviše proslavila – onu Hannibala Lectera u filmu 'Hannibal' (2001), koji nije ispunio očekivanja publike i kritičara, ali je dobro napunio Hopkinsov bankovni račun. Lošu asocijaciju i nepovjerenje publike nije mogao popraviti ni film 'Heart in Atlantis' (2001), snimljen po priči Stephena Kinga, koji je publika jednostavno izbjegavala još uvijek pod dojmom prijašnjeg neuspjeha.

Sljedeće godine izašao je još jedan film s Hannibalom Lecterom u glavnoj ulozi, 'Red Dragon' (2002), ovaj put priča koja se dešava prije filma 'Kad jaganjci utihnu' u režiji Michaela Manna, koji je osvojio različite, ali generalno pozitivne osvrte.

Još jedan nesretan izbor bio je nastup u komediji 'Loše društvo' (2002) redatelja Joela Schumachera jer, iako je imala dvije zvijezde u glavnim ulogama, Hopkinsa i Chris Rocka, nije dobro prošla kako kod publike tako ni kod kritičara. Bez obzira na nabrojene neuspjehe, 25. rujna 2003. dobio je svoju zvijezdu na hollywoodskom Šetalištu slavnih. Posljednji Hopkinsov rad je na filmskoj adaptaciji romana Philipa Rotha, dobitnika Pulitzerove nagrade, 'Tragovi na duši' (2003), u kojem glumi s Nicole Kidman, Gary Siniseom i Ed Harrisom. Radi se o Miramaxovoj produkciji u režiji Roberta Bentona.

S prvom ženom, Petronellom Barker, s kojom ima jedno dijete kćer Abigail, bio je u braku od 1967. do 1972, a s drugom, Jennifer Lynton, od 1973. do 2002. Od 2003. do danas je u trećem braku sa Stellom Arroyave. Pored svega navedenog, Hopkins je i pravi virtuoz na klaviru.