Eddie Murphy

03.04.1961 Brooklyn, New York, USA Edward Regan Murphy

Komedijaški kralj s kraja osamdesetih i početka devedesetih, pretrpio je ozbiljnu krizu u karijeri, no vratio se nazad pod svjetla pozornice kao Ludi profesor i Shrekov Magarac.

Eddie_Murphy

Ovaj prirodno nadareni 'školski klaun', kako je bio poznat kao dijete, postao je jedan od najpoznatijih komičara današnjice. Do petnaeste godine zarađivao je kao stand-up komičar, a par godina kasnije bio je već dobro poznat u komičarskim krugovima. Ističe se po svom karakterističnom smijehu, kameleonskoj preobrazbi (glumi u nekim filmovima i više likova) te po najviše snimljenih nastavaka filmova u kojima glumi.

Odrastao je u obitelji srednje klase u Hempsteadu uz majku i očuha (otac policajac poginuo je dok je Eddie imao osam godina). S 19 godina primljen je kao pomoćni komičar u NBC-evoj emisiji Saturday Night Live. Jedinstvenom mješavinom mladenačke arogancije i zabavnjačke energije svoj je nastup u SNL-u pretvorio u prvorazrednu komičarsku atrakciju.

Amerika se valjala od smijeha gledajući njegove likove kao što su mrzovoljna zvijezda Gumby, voditelj Mr. Robinson, zatvorski pjesnik Tyrone Green i The Little Rascals' Buckwheat. I baš kad se činilo da mu je popularnost dosegla vrh, dobiva ulogu u komediji '48 Hours' (1982). Megazvijezda je rođena.

1983. godine glumi u još jednoj filmskoj uspješnici – 'Trading Places', a iste godine za svoj album 'Eddie Murphy, Comedian' dobiva Grammyja. 1984. napokon dobiva 'svoj' film, glavnu ulogu u  'Beverly Hills Copu', jednom od najuspješnijih filmova osamdesetih. Njegov slijedeći, iako ne baš hvaljen film, 'The Golden Child', također je bio gledan dokazujući da u tom trenutku Eddie nije mogao polučiti neuspjeh.

Nakon 'Beverly Hills Cop 2' i video nastupa 'Eddie Murphy Raw' (1987), Murphyjeva popularnost je, čini se, bila u opadanju. Uspjeh doživljava krajm godine filmom 'Coming to America' u kojem glumi više likova.

Režiserski debi ima filmom 'Harlem Nights' (1989) nakon kojeg slijedi politička satira 'The Distinguished Gentleman' (1992). Nakon nekoliko kritičarskih i komercijalnih neuspjeha, Murphy se vraća uspješnicom 'The Nutty Professor' (1996). Sljedećim se radovima Murphy okreće djeci. Snima 'Dr. Dolittlea' i daje glas u animiranom filmu 'Mulan' (1998). 1999. vraća se zrelijim filmskim uratcima kao što su 'Life' (koji je i producirao), 'Bowfinger' i humoristična serija 'The PJs' o žvotu u jednom LA- naselju.

U novi milenij Murphy ulazi smjelim nastavkom 'Nutty professor 2: The klumps' (2000), nakon kojeg snima i 'Dr. Dolittle 2'. Iste godine publika uživa u njegovoj interpretaciji magarca u animiranoj anti-bajci 'Shrek'. Uskoro očekujemo nastavak ove priče o zelenom dobročudnom čudovištu i njegovom vjernom magarećem pratiocu. Nakon neuspjeha sa sci-fi komedijom 'The Adventures of Pluto Nash', Murphy glumi u remakeu filma 'I-Spy' ulogu koju je u originalu glumio Bill Cosby.

2003. glumi u 'Daddy Day-Care' i Disneyevoj horor komediji ' Začarana kuća'. Povratak u manje obiteljske komedije očekuje se njegovim nastupom u filmu Keenena Ivory Wayansa 'The Incredible Shrinking Man' 2005.

Svojedobno je hodao sa Whitney Huston i Halle Berry, a od 1993. je u braku s Nicole Mitchell, s kojom ima petero djece.

Na vrhuncu popularnosti, sredinom osamdesetih, Murphy započinje i svoju glazbenu karijeru (pjesma 'Party all the Time'). Početkom devedesetih snima album nazvan 'Whazzupwitu', a 1992. pojavljuje se u videospotu Michaela Jacksona 'Remember the Time' uz Iman i Magica Johnsona.

Slabo je poznato da je on prvi voditelj MTV Video Music Awardsa (1984), a vodio je istu manifestaciju i naredne godine. Dosta kritika prima od strane režisera Spikea Leeja zbog toga što svoj zvjezdani status ne koristi za proboj drugih mladih crnaca u svijet filma.