Sam Raimi

23.10.1959 Franklin, Michigan, USA Samuel M. Raimi

Jedan od svježijih i inovativnijih režisera današnjice. Njegov su 'potpis' vratolomni pokreti kamere, začudni kadrovi, misteriozne teme i strip junaci.

Sam_Raimi

Još kao dijete Sam Raimi uživao je snimajući svojom osam milimetarskom kamerom. Kao student (studira na sveučilištu u Michiganu), uz pomoć prijatelja sakuplja 500 000 dolara i snima svoj prvi pravi film, tinejdžerski horor 'The Evil Dead' (1983). Malen buđet filma 'pokriven' je pametnim režiserskim potezima i dosjetkama. Film je snimljen kao hommage trash hororima na kojima je Raimi odrastao, a i sam je postao kultni klasik svog žanra.

Slijedeći veći projekt komedija je 'Crimewave' iz 1985. koju su za Raimija napisali braća Joel i Ethan Coen, i sami ljubitelji bizarnoga (često u svojim filmovima koriste neke od karakterističnih Raimijevih pokreta kamere). 'Evil Dead 2: Dead by Dawn' iz 1987. pametno je iskoristio uspjeh prvoga djela koristeći njegov humor i prekomjernu gnjusnost te Raimijevu imaginativnu režiju. Glavnu ulogu, naravno, i opet igra Bruce Campbell, Samov prijatelj, a pojavljivanje u 'Evil Dead serijalu zacrtalo mu je gotovo mistični status među hard-core horor fanovima.

Darkman (1990), mračna fantastična avantura temeljena na stripu bio je prvi Raimijev visokobuđetni uradak. Film nije baš najbolje prošao na kino blagajnama, a Raimi se vraća serijalu koji ga je proslavio – snima 'Army of Darkness' (1992), grotesknu i komičnu priču koja završava serijal 'Zle smrti'. Slijedeće godine, danas etablirani režiser, provodi u producentskim vodama. Producira akcijske hitove 'Hard Target' (1993) i 'Timecop' (1994). Sredinom 90-ih producira mega-popularne serije 'Hercules: The Legendary Journeys' te seriju-sestru 'Xena: Warrior Princess'.

1995. Raimi se vraća iza kamere i snima vestern 'The Quick and the Dead' sa Sharon Stone, Leonardom di Capriom i Gene Hackmanom. Nezadovoljan uspjehom filma, tek se nakon tri godine odlučuje snimiti novi. 'A Simple Plan' iz 1998. imao je mnogo veći uspjeh nego njegov prethodnik. Billy Bob Thornton i Bill Paxton glume braću koje uhvati poaranoja nakon što u šumi nađu četiri milijuna dolara. Film donosi Oscara scenaristu Scott B. Smithu i sporednom glumcu B. B. Thortonu.

Uskoro snima baseball-dramu s Kevin Costnerom u glavnoj ulozi 'For the Love of Game'. Ni publici niti kritici film se nije posebno svidio. U igru se vraća filmom nadnaravne, mračne atmosfere 'The Gift' (2000) s Keanu Reevesom i Kate Blanchett.

Dugoočekivani super-hit 'Spider-Man' vratio je režisera na njegov teritorij 'divljih' kadrova i stripovskih likova. Iako su mnogi holivudski režiseri A-liste bili povezivani s ovim filmom, Raimijeva ljubav prema upravo tom stripu osigurala mu je mjesto iza kamere. S Tobeyem Maguireom, Kirsten Dunst i Willem Dafoem kao Green Goblinom, film je samo u prvom vikendu zaradio 114 milijuna dolara. Poštujući strip, solidnom radnjom kao i napetom akcijom, stvorio je kvalitetan film čiji je nastavak u pripremi.

Male zanimljivosti:
*Velik je fan komedija u serijalu 'The Three Stooges', a u mnogim radovima možemo naći posvetu tom serijalu.
*Jedna od dražih režiserskih caka koje koristi je 'gluma unatrag' – snima glumca kako radnju izvršava od kraja prema početku i onda je pušta unatrag.
*Na set najčešće dolazi u sakou i s kravatom. Svojevrstan hommage Alfredu Hitchocku.
U svakom filmu (osim naravno u 'The Quick and the Dead') možemo vidjeti Raimijev auto (žuti Oldsmobile Delta 88).
*Sredinom osamdesetih djeli stan s glumcem Bruceom Campbellom, režiserom i scenaristom Scottom Spiegelom, braćom Coen te glumicama Holly Hunter, Frances McDormand i Kathy Bates. *Od 1993. je oženjen s Gillian Greene i imaju troje djece.