Tommy Lee Jones

15.09.1946 San Saba, Texas, USA Tommy Lee Jones

'Nije loše donositi ljudima radost dok su popodnevima pred TV-om. To je isto dio mog posla i sretan sam da ga mogu izvršavati kad me zatraže.'

Tommy Lee_Jones

Cimer Ala Gorea (bivšeg zamjenika predsjednika SAD-a), šampion u polu, radnik na plantažama ulja, glumac, samo su neke od činjenica (iako je zadnja najpoznatija) koje opisuju Teksašanina Tommy Lee Jonesa. Specifičan izgled zahvaljuje korjenima koje djelomice vuče od Cherokee indijanaca. Prije no nastavim sa biografijom, važno je znati da nikad nije pohađao sate glume.

Deset dana nakon diplome na Harvardu (1969), dobiva ulogu u broadwayskoj produkciji predstave 'A Patriot for Me' gdje glumi s Maximilianom Schellom. Na filmu debitira uratkom 'Love Story', a prvu glavnu ulogu dobiva u opskurnom kanadskom filmu 'Eliza's Horoscope' (1975). Američku pažnju privlači glumom u miniseriji 'The Amazing Howard Hughes' godine 1977. Pet godina kasnije dobiva Emmyja za hvaljenu izvedbu ubojice Garyja Gilmorea u 'The Executioner's Song'. Uloge u kojima igra potvrđuju ga kao čvrstog, eksplozivnog i promišljenog glumca.

Osamdesete provodi i na televiziji i na velikom platnu (hvaljen u TV seriji 'The Lonsome Dove' 1989. koja mu donosi još jednu Emmy nominaciju). Tek ranih devedesetih postaje prepoznatljiva holivudska figura zahvaljujući nominaciji za Oscara u kategoriji sporednog glumca za film 'JFK' Olivera Stonea.

1993. dobiva i Oscara i Zlatni globus za svoj portret američkog policajca Sama Gerarda u filmu 'The Fugitive'. Nakon toga niže zapažene uloge kao npr. sluđenog čuvara zatvora u 'Natural Born killers', poznatog baseball-igrača Ty Cobbsa u 'Cobb', strogog državnog tužitelja u 'The Client' i dr. Svoj režiserski debi ostvaruje 1995. filmom 'The Good Old Boys'. Uz glumu i režiju, na tom filmu se potpisuje i kao suscenarist. Film je to o kauboju koji oko sebe promatra jedno razdoblje na odlasku.

Uz ove hvaljene filmove, Jones se pojavljivao i u blockbusterima. Tako ga gledamo kao negativca Two-Face-a u 'Batman Forever' (1995), kao cool, ali ozbiljnog specijalnog agenta uz Willa Smitha u 'Men in Black' (1997). Reprizira i svoju ulogu Sama Gerarda u filmu 'U.S. Marshals', a 1999. glumi uz Ashley Judd u kvalitetnom psihološkom trileru 'Double Jeopardy'. Kasnih devedesetih, ali i u novom tisućljeću, kao već profiliran glumac, i dalje niže brojne hitove: 'Space Cowboys' (2000), 'Men in Black II' (2002), 'The Rules of Engagement' (2000) i 'The Haunted' (2003)...

Zanimljivo je da sam voli pisati neke od najzapaženijih rečenica koje govore likovi koje glumi. Tako u 'The Fugitive' (1993), kad Richard Kimble (Harrison Ford) kaže da nije ubio svoju ženu, kao Marshal Gerard odgovara 'I don't care!'. Sebe opisuje kao glumca i rančera (uzgaja stoku i polo konje), a o svojoj šaljivoj strani kaže: 'Nemam prepoznatljiv oblik smisla za humor.'.

Ima četvero djece – dvoje iz prvog braka s Kate Lardner i dvoje iz drugog braka sa Kimberley Cloughley. U slobodno vrijeme voli kuhati, baviti se vrtlarstvom i čitati klasičnu literaturu.