Ron Perlman

13.04.1950 New York, New York, USA Ronald Francis Perlman

Jedan od glumaca čiji je odabir uloga i karijeru umnogome odredio fizički izgled.

Ron_Perlman

Ron Perlman rođen je i odrasta u New Yorku. Zahvaljujući svojoj visini i dubokom glasu zapažen je već kao mlad glumac u srednjoškolskom kazalištu. Nakon srednje škole upisuje Dramsku akademiju na Lehman koledžu, a diplomirao je na sveučilištu Minnesota. U poslovni svijet ulazi radeći sa New York Classic Stage kompanijom koja se specijalizirala za elizabetanske dramske komade.

Nastupao je i u Manhattanskoj produkciji "Kose" kao Tom O'Horgan prije no što prima svoju prvu filmsku ulogu neandertalca u "Quest for Fire" iz 1981. Emocionalno iscrpljen, Perlman nakon tog filma ostavlja glumu, ali samo nakratko. Uskoro zapada za oko kritičarima kvalitetnim portretiranjm likova kao što je Salvatore u "Name of the Rose" (1986). Najčće ga odabiru za uloge mrzovoljnih negativaca kao npr. Pap u "The Adventures of Huck Finn" iz 1983.

Unatoč tome, proslavio se ulogom dobrohotnog, fizički gnjusnog Vincenta iz serije "Beauty and the Beast" iz 80-ih. Iako je to ostala uloga koja ga je obilježila kao glumca, 1990-e su bile plodne godine za Rona Perlmana. Pojavljivao se u svemu, od opskurnih art hitova ("Cronos" 1993., "The City of Lost Children" 1995.), preko posuđivanja glasa za televizijskog "Alladina" te za video-igre ("Fallout", "A Post Nuclear Role Playing Game") do holivudskih hitova ("Alien: Resurrection").

Taj Perlmanov trend 'isprobavanja' i stvaranja u novim medijima nastavlja se i danas. Njegove uloge u filmovima "Titan A.E." (2000), "Enemy at the Gates" (2001) i "Blade II" (2002) osigurali su Perlmanu još godine i godine posla.

1981. oženio se s Opal Perlman, još uvijek su zajedno i imaju dvoje djece.