Kratko je Oscaru slatko - igrani filmovi - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Kratko je Oscaru slatko - igrani filmovi

Kratko je Oscaru slatko - igrani filmovi

Nijemci se bave zločinom i krivnjom, Francuzi rade emotivne priče, Irsku zanimaju useljenici a Danci se bave muslimanima i karikaturom.

s.p. 13.02.2009 2 komentara

Kratko je Oscaru slatko - igrani filmovi

Ovi igrani filmovi su kratki, ali svejedno zaslužuju Oscara. Za razliku od dugometražne konkurencije, ovi filmovi nominirani za Oscara dolaze iz cijelog svijeta. Stoga pokazuju što je u fokusu pojedinih nacija, no svejedno se bave univerzalnim problemima kao što su multikulturalnost, smrt, zločin i krivnja. To što su kratki samo je njihova prednost jer su u stanju koncizno ispričati priču koju neki dugometražni filmovi razvlače u beskraj. Tako je u najavi ovih filmova jedan novinar primijetio da svi ovi filmovi zajedno traju kraće nego što Benjaminu Buttonu treba da odraste u filmu Davida Finchera. Nadamo se da će neki od ovih filmaša ponoviti uspjeh Martina McDonagha koji je prije par godina pobijedio s kratkim filmom, a sada na Oscarima predstavlja dugi film za čiji scenarij je nominiran - 'Kriminalci na godišnjem'.

Nominacije za Oscara 2009. - kratki igrani filmovi:

'Na liniji' ('Auf der Strecke') /naslovna/, r: Reto Caffi, Švicarska i Njemačka

'Na liniji' ('Auf der Strecke'), trailer.

Zaštitar u trgovini zaljubljen je u radnicu u knjižari. Kada njegovog 'suparnika' napadnu u vlaku, zaštitar pobjegne umjesto da mu pomogne. Poslije toga ne može se suočiti sa svojom savješću i njegov život se počinje raspadati...

'Svinja' ('Grisen'), r: Dorthe Warnø Høgh, Danska


23-minutni film bavi se muškarcem koji čeka na kiruršku operaciju. Za to vrijeme, utjehu mu pruža neobična stvar - mali crtež nasmiješene svinje. Pitanje koje se postavlja u filmu je da li je osobna sloboda važnija od vjerskih prava?

'Manon na asfaltu' ('Manon sur le bitume'), r: Elizabeth Marre i Olivier Pont, Francuska


Melankolična priča o mladoj Manon koja doživi nesreću dok vozi bicikl, te leži na cesti i čeka hitna pomoć. Odjednom, počinje napuštati svoje tijelo i promatrati prijatelje koji saznavaju za nesreću.

'Novi dečko' ('New Boy'), r: Steph Green, Irska


Jedan od najhvaljenijih filmova u ovoj konkurenciji je 'Novi dečko'. Film dolazi iz Irske koja je prije bila poznata kao zemlja iseljenika a sada prihvaća različite useljenike. Protagonist priče je Joseph, 9-godišnji afrički dječak koji dolazi u irsku školu, pa pratimo priču kroz negove oči.

'Zemlja igračaka' ('Spielzeugland'), r: Jochen Alexander Freydank, Njemačka


Mali filmovi mogu odlično obrađivati velike teme, osobito kada dolaze iz Njemačke. Radnja filma događa se u toj zemlji daleke 1942., a glavni junak priče je njemački klinac koji vjeruje da njegovi židovski susjedi odlaze u 'zemlju igračaka'.

Komentari
A: uredništvo 19.02.2009 Pogledaj profil

Draga Myriam,
film 'Gost' igra u određenim kinima u sklopu Oscar revije. Kao takav ne nalazi se u redovnoj kino distribuciji pa stoga još na našim stranicama nemamo potpuni sinopsis o filmu, nego samo najavu u sklopu Oscar revije
http://www.filmski.net/danas/11041
Više o filmu možeš pronaći na službenim stranicama
http://www.thevisitorfilm.com/
a vrlo skoro ćeš o njemu moći čitati i na Filmski.net-u.

A: Myriam 18.02.2009 Pogledaj profil

Dragi moj filmski net-u, ubila sam se tražeći, i prije i sad poslije filma Gost (The visitor)bilo što o filmu, no ništa,0!!!Iako je u Oscar reviji! No, nisam bila lijena, pogledah originalnu stranicu,učinio mi se zanimljiv ali ni tad nisam znala sve.
Film je krasan , inteligentan, zanimljiv, topao, sa odmakom u odnosu na ostala holivudska sr...
Ekipa je gotovo anonimna izuzev Richarda Jenkinsa, nominiranog za Oscara, no iskreno, ja ga se i ne sjećam iz puno filmova (mislim da je bio u Maloj miss Amerike). Ovdje ima krasnu ulogu, naizgled dosadnog profesora, otuđenog i otupjelog, kojem njegovi ''podstanari'' donose dah novog buđenja emocija, interesa, života uopće. Još kad se pojavi majka mladog Tarika...
Likovi mladih imigranata Tarika i Zeinab su lijepo portretirani, posebna pohvala glumi Tarika..Priča ide u smjeru nepravednog ali u SAD sveprisutnog progona bilo kojeg pa i najnevinijeg muslimana kao okorjelog terorista...
Od početnog veselja malo ostaje, radi se socijalno kritičnom filmu, i uzaludnoj borbi malog čovjeka protiv sistema...
Krasan, topao i sjetan film koji se dopao svima u polovini dvorane, a kladim se da će mi se ovakav neobičan, inteligentan i angažiran , svidjati i nakon Benjamina Buttona (na koji se nikako ne mogu natjerati ići zbog tog vremenskog paradoksa) i Slumdog Millionaire, za koji već sad vele , ai čini se da je prenapuhan... Ne znam, daj bože da su bolji.Ovo malo djelce je možda najozbiljniji film na Oscar reviji.
P.S. Film nije naveden ni na popisu novih, ni ''uskoro'', ni ''trenutno igra'', te je ovo prvi put da ovdje nisam našla željenu informaciju.
Myriam.