Jerry Seinfeld i Superman u webizodi American Express - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Jerry Seinfeld i Superman u webizodi American Express

Jerry Seinfeld i Superman u webizodi American Express

Svi znamo koliko reklame mogu biti dosadne. Ali, tu i tamo nađe se pravo malo remek djelo. Ovo je jedna od tih reklama.

22.04.2004 0 komentara

Jerry Seinfeld i Superman u webizodi American Express

Stvar je malo obrnuta nego je to uobičajeno. Naime, umjesto da nam nameće reklamu, American Express ju je stavio na svoj sajt (www.americanexpress.com), pa ‘ko voli nek izvoli. Stvar je u tome da je reklama ni manje ni više nego mini epizoda jedne od najgledanijih humorističnih serija na svijetu: Seinfelda. Doduše, puštanje 30sekundne reklame na TVu košta pravo bogatstvo, a o cifri za 5minutnu možda i nemaju cjenik.

Pravi Seinfeld fanovi znaju da se u svakoj epizodi Superman vidi u bar jednom kadru, bilo kao poster, bilo kao figurica. U prvoj Seinfeld webizodi pod naslovom ‘Uniform’, slash reklami za american koju je režirao Barry Levinson (Diner, Dobro jutro Vietnam, Kišni čovjek), animirani Superman (u ulozi Kramera s plaštom) i Seinfeld su glavni likovi. Kao i u seriji, nema baš neke radnje već je sve u genijalnoj priči. 

Kako sve miriše i izgleda kao prava serija, a kartica american expressa se pojavljuje par sekundi u kadru, možda se pitate u čemu je onda bit te reklame? Osim odgovora ‘Kad imaš para, možeš raditi što god ti padne na pamet’ ima i drugi odgovor: Kad je Jerry Seinfeld u poznatom, jako gledanom talk showu (a čovjek non stop negdje gostuje), kao što bi glumac pričao o novom filmu, pjevač o albumu, on priča o reklami i o nadolazećim reklamama koje radi u suradnji sa American Expressom.

Očito je da je American Express nadmudrio mnoge i našao način kako sa što manje love dobiti što više besplatnog medijskog prostora.

BMW je prije par godina napravio sličnu stvar te unajmio poznate režiseske face poput Ang Leeja (Tigar i Zmaj, Hulk) i John Wooa (Face/Off, Nemoguća misija 2) da rade promotivne spotove u formi kratkih filmova. Što se glumačkih njuški tiče, bio je u toj priči legendarni Gary Oldman koji je glumio cijelu paletu likova od Sid Viciousa preko Lee Harvey Oswalda, Poncija Pilata, Dracule do Beethovena i F. Murray Abrahama kojeg svi znate kao zločestog Salierija iz Amadeusa. Njihovi filmići bili su akcijski, a za reklamu puno je bolje da je inteligentna i komična, kažu stručnjaci. A tu malo tko da može preteći Seinfelda.

U svakom slučaju originalno, ali kuda sve to vodi? Showbusiness očito nema granica i spreman je i na najčudnije spojeve, sve dok je riječ o simbiozama koje oplođuju još I još para ili jednostavno omogućavaju opstanak u visokokompetitivnom društvu.
 
S druge strane, da su sve reklame mini epizode Seinfelda, ili skečevi Monty Pythona kome bi trebao tv program?

Komentari

Nema komentara.