Planet Kripton otkriven u Srbiji - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Planet Kripton otkriven u Srbiji

Planet Kripton otkriven u Srbiji

Prebiti Supermana? Ništa lakše. Zaputite se u rudnik u srpskoj regiji Jadar, gdje je minerala Kriptonita otkriveno u izobilju.

p.h. 25.04.2007 0 komentara

Planet Kripton otkriven u Srbiji

Kriptonit, fikcionalna supstanca koja porijeklo vuče s Kriptona, Supermanove matične planete, a po superjunaka, sina Jor-Elovog može imati pogubne, pa čak i letalne posljedice, otkriven je nedavno u rudniku u srpskoj regiji Jadar, javlja BBC.

Neobični mineral su u srpskom rudniku otkrili istraživači rudarske kompanije Rio Tinto, no nisu mogli otkriti o kojem se mineralu radi, pa su potražili pomoć dr Chrisa Stanleya, minerologa londonskog Prirodoslovnog muzeja. Kad je ekspert otkrio kemijski sastav minerala, šokirala ga je spoznaja da se formula istog već pojavljuje u literaturi, no ne znanstvenoj, već znanstveno-fantastičnoj. Pravi Kriptonit nije zelen i ne svijetli, premda reagira na ultraljubičastu svjetlost tako što poprima crvenkasto-naranđaste nijanse.

Natrij litij borov silikat hidroksid, ista je formula zapisana na komadu kriptonita koji je Lex Luthor ukrao iz muzeja u filmu 'Superman-Povratak', otkrio je dr Stanley. Fikcionalni mineral pojavljuje se u nekoliko varijanti: najćešćoj - zelenoj, koja Supermana oslabljuje, uzrokuje mu fizičku bol, te smrt nakon nekoliko sati, crvenoj koja uzrokuje škakljanje, slabost i teške psihičke smetnje, zlatnoj koja mu pak oduzima moći zauvijek i mnogim drugima. Pravi je Kriptonit pak bijele boje i ne sadrži fluor (kao i filmski), ali po svim ostalim karakteristikama odgovara stripovsko-filmskom mineralu.

Mineral ne može službeno ponijeti naziv 'kriptonit'  pod međunarodnom nomenklaturom jer u periodnom sustavu već postoji element Kripton s kojim ovaj nema ništa zajedničko. Umjesto toga, mineral će dobiti ime Jadarit, prema mjestu pronalaska.

Ukoliko ga bude u većim količinama, mineral bi mogao imati i komercijalnu vrijednost, ističe Stanley, jer sadrži Bor i Litij, dva vrijedna elementa široke upotrebe. Bor za izradu stakala za skladištenje radioaktivnog otpada, a Litij za baterije i u farmaceutskoj industriji.

Komentari

Nema komentara.