Uvozne vrane višestruki je pobjednik 13. DHF - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Uvozne vrane višestruki je pobjednik 13. DHF

Uvozne vrane višestruki je pobjednik 13. DHF

Nadmoćna pobjeda 'Uvoznih vrana' jedini je moment iznenađenja 13. DHF-a, pobjednici ostalih kategorija predvidivi su favoriti.

13.03.2004 0 komentara

Uvozne vrane višestruki je pobjednik 13. DHF

'Uvozne vrane', redatelja i scenariste Gorana Devića, rađen u produkciji ADU, osim Grand Prixom, stručni žiri nagradio je za najbolju režiju, scenarij i najbolji dokumentarac, a dobitnik je i Oktavijana za najbolji kratki dokumentarac. Čestitamo!

U kategoriji srednjemetražnog igranog filma Oktavijana je dobio redateljski uradak Roberta Orhela 'Leti, Leti', valjda jer je najjači od najslabijih. Scenaristički je dio posla odradila Koraljka Meštrović, a producentski HRT.

'Radio i ja', uradak ženskog tima: redateljica Ida Tomić, scenaristica Tanja Kirhmajer i producentica Ankica Tilić, dobio je Oktavijana u kategoriji najboljeg kratkometražnog igranog filma.

'Sretno dijete' donijelo je Igoru Mirkoviću, scenaristi i redatelju, te Rajku Grliću kao producentu, Oktavijana za najbolji dugometražni dokumentarni film. Moglo bi se reći da je ova kategorija unosila bar malo dvojbi, nagađanja i predviđanja oko mogućeg pobjednika, što ide u prilog selektoru Zvonimiru Juriću dokazujući da je izabrao kvalitetne filmove.

Kod animirane konkurencije nikakvih dvojbi i nagađanja nije bilo. Apsolutni favorit od samog početka, istaknut i prije nego su se svi uratci mogli pogledati, je 'Ciganjska', autora Davora Međurečana, interesantni 3D prikaz jednog sprovoda u produkciji Fade in-a. Nagrađeni su Marko Meštrović i autor Davor Međurečan za najbolju montažu, a nagrada za najbolju glazbu, djelo Cinkuša, također je otišla u njihov džep.

Oktavijana za najbolji eksperimentalni film tj. nagradu Jelena Rajković koju dodjeljuje Društvo hrvatskih filmskih redatelja i nagradu žirija DHF za najboljeg debitanta, dobio je film 'Uterus' autorice Marije Prusine, Dubrovkinje, studentice Novijh medija u Splitu. 

Oktavijana za eksperimentalni film dobio je pionir - Ivan Ladislav Galeta za 'En dart'.

Posebna nagrada Kodak za najbolju kameru dodijeljena je Borisu Poljaku za odlično odrađen posao na 'La stradi', vodnjanskoj sličici - dokumentarcu Damira Čučića.

Prestižnu nagradu najboljeg producenta dobio je Factum za oba svoja dokumentarca na DHF: 'Sve o Evi', redateljski debi snimatelja Silvestra Kolbasa i 'Peščenopolis' redateljice Zrinke Matijević Veličan.

Katolički žiri dodijelio je Zlatnu uljanicu Davoru Međurečanu, već nagrađenom za Ciganjsku, za animirani uradak 'Kyrie Eleyson' valjda zato što to tako treba biti.

Nećemo nizati čemerne i kukavne komentare na račun upravo završene manifestacije da se ne bi uhvatili u loop iz kojeg je teško izaći. Stanje na DHF je nepromijenjeno, makar postoji pristojan broj spomena vrijednih pobjednika i još nekih favorita koji se nisu okitili priznanjima, a klikčući njima, ostali će se izgubiti u jeki.

Komentari

Nema komentara.