Opa, našli smo arhivu! - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Opa, našli smo arhivu!

Opa, našli smo arhivu!

Associated Press obnavlja arhivu televizijskih vijesti iz 60-ih i 70-ih i nalazi sočne snimke koje su se smatrale izgubljenima.

s.p. 03.07.2009 0 komentara

Opa, našli smo arhivu!

Počela je operacija restauracije i popisivanja velike arhive vijesti iz 1960-ih i 1970-ih velike novinske agencije Associated Press (AP). Obnavlja se oko 3500 sati međunarodnih snimaka, što će završiti prijenosom s filmova na medije visoke definicije. Nakon toga će materijali postati dostupni korisnicima, a planira se i posebna projekcija na večeri u Britanskoj akademiji filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). Za restauratore će najveći problem biti snaći se u brdu snimaka, bez katalogizacije nemoguće je znati čega sve ima i gdje se to nalazi, pa je bilo slučajeva da su i istraživači bili iznenađeni onim što su pronašli.
 
Za filmofile je dobra vijest da ima i dosta snimaka slavnih glumaca, pa se tako može vidjeti i glamurozni party koji je Elizabeth Taylor priredila za svoj 40. rođendan, kada su gostovale tadašnje zvijezde poput Barbre Streisand i Joan Baez. Ipak, ističe se da tada nije bilo toliko vijesti o celebovima, prevladavale su društveno-političke vijesti, a film je onda spadao u rubriku kulture. Svejedno iščekujemo da vidimo rijetke snimke Marilyn Monroe i ostalih holivudskih zvijezdi, a nestrpljivi i sada mogu pronaći stare filmske žurnale na linku ovdje.

Komentari

Nema komentara.