Kratka, romantična i trash domaćica - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Kratka, romantična i trash domaćica

Kratka, romantična i trash domaćica

Po Trashu kopaju Grlić i Knjaz, berač kamena bere nagrade, maratonci trče filmskom stazom i još koješta...

s.p. 27.05.2009 0 komentara

Kratka, romantična i trash domaćica

Objavljene su najnovije vijesti vezane uz 4. Trash Film Festival! Ovogodišnjim žirijem predsjedava jedan od najvećih hrvatskih redatelja Rajko Grlić, a uz njega će o dobitnicima prestižnih Zlatnih motorki odlučivati i Robert Knjaz. Na otvorenju festivala pjevat će i Marina Perazić, a u off programu hrvatsku premijeru doživjet će španjolsko-talijansko-srpski film 'Zona mrtvih' o kojem smo već pričali. Svoje niskobudžetne filmove filmaši mogu prijaviti do 01.07.2009. na web stranici Festivala, a organizatori podsjećaju da 'ne štedite na umjetnoj krvi, šurikenima i glogovim kolcima'.

Na presici je najavljen i Hrvatski festival jednominutnih filmova koji će se održati 28. i 29. svibnja u Požegi. U konkurenciji za Grand Prix sudjelovat će 60 domaćih i inozemnih filmova, što je najveći broj filmova dosad. Većinom su iz Hrvatske i Slovačke koja je zemlja partner ovogodišnjeg Festivala, te iz Brazila, Njemačke, Japana. U žiriju su Elena Brtanova iz Slovačke, Faruk Lončarević iz Bosne i Hercegovine, te Zoran Pezo, Kristijan Milić i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske. Festivalski program možete pročitati na službenoj stranici ovdje.

Objavljen je novi natječaj za snimanje kratkiša na 10. Maratonu kratkog filma u skvotu Medika. Start će biti označen u četvrtak, 11.06.2009. u 18h u Mediki, i to pucnjem iz pištolja i trčanjem sudionika sa startne pozicije na prvi set. Tri dana se malim digitalnim kamerama snimaju i montiraju kratki filmovi (max. 7 minuta), a potrebno je snimiti što više filmova u što kraće vrijeme. Ekipe snimaju digitalnim kamerama i montiraju filmove u montaži Medike ili u svojim domovima. Kraj će biti označen utrčavanjem s gotovim materijalom u ruci na svečanu projekciju 14.06.2009. u 20h u Mediki gdje se priprema svečana projekcija i slavljenje pobjednika. Za kontakt se javite Vrbi na: 091/8889-121.

'Berač kamena' osvojio je nagradu na Festivalu dokumentarnog filma u Pescari.

U četvrtak, 28. svibnja u 20 sati, u Klubu Društva arhitekata Zagreba Bruno Kragić će održati predavanje pod nazivom 'Postoji li filmski romantizam?'. Voditelj tribine iz ciklusa 'Sve o filmu' je Branko Kostelnik, a namjera predavanja je rasvijetliti postoji li opravdanje da se, barem na stilskoj razini, rabi pojam romantizam i u analizi pojedinog filma i u govoru o pojedinom kompleksu filmova. Bruno Kragić pokušat će napraviti distinkciju između termina romantično i 'romantično' u filmskoj kritici i teoriji filma te između pojedinih grana umjetnosti i filma s posebnim naglaskom na uporabu termina romantizam.

Dokumentarnom filmu 'Berač kamena' Branka Ištvančića dodijeljena je Specijalna nagrada žirija na Festivalu dokumentarnog filma talijanske pokrajine Abruzzo koji se održao 23. svibnja 2009. u Pescari. Kako stoji u priopćenju festivala, žiri je povodom dodjele nagrade napisao: 'Jedinstven film, kratkog i intenzivnog duha, koji nije samo sposoban uhvatiti dvije akcije u srcu jednog drevnog postojanja, nego je to i demonstracija moćnog buđenja filma na način jednostavne vizualne priče, ali nikada samo u njenom elementarnom obliku...'

A za festivalsku nagradu se bori i Vinko Brešan, njegov 'Nije kraj' nalazi se među prvih pet filmova koji će se u službenoj konkurenciji natjecati na filmskome festivalu u Karlovym Varyma za nagradu 'Kristalni globus'. Ova hrvatsko-srpska koprodukcija nastala u produkciji Interfilma, HRT-a i VANSA, osvojila je na pulskom Filmskom festivalu četiri Zlatne arene i Zlatna vrata Pule - nagradu publike, a na niškome Festivalu glumačkih ostvarenja srpskog filma nagradu 'Carica Teodora' za najbolju žensku ulogu (Nada Šargin).

Komentari

Nema komentara.