Che Guevara urbanog vrtlarstva - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Che Guevara urbanog vrtlarstva

Che Guevara urbanog vrtlarstva

Snimljen je kratki film i napisana još veća knjiga o djelu Richarda Reynoldsa koji svojim noćnim pohodima pomaže gradu u borbi protiv propadanja.

s.p. 05.11.2008 0 komentara

Che Guevara urbanog vrtlarstva

Neki dižu revoluciju ubijanjem i pučevima, a Richard Reynolds je 'revolucionar' koji samo želi saditi svoje vrtove. On je očito jedan od onih koji aforizam 'Uredi svoj vrt' shvaća doslovno, a pod izrazom 'svoj' podrazumijeva sve javne površine. Dok tako Soderbergh promovira film o pothvatima gerilca Che Guevare, marksistički nastrojen Reynolds ima svoj koncept urbane gerile, koji se sastoji od 'napada' na neuređene javne površine.

Reynolds priznaje da je 'prosvjetljenja' došlo kada je shvatio da će puno postići ako se pokrene i sam poduzme nešto, nego ako krene telefonirati gradskim vijećima i žaliti se na pejsaž oko sebe. Zato je počeo noću kopati i saditi cvijeće i stabla po 'crnim točkama' Londona, bez ikakvih dozvola i birokratskih natezanja. 


'Guerilla Gardener', dokumentarac o Richardu Reynoldsu.

O njemu je snimljen kratki dokumentarac koji javnost upoznaje s njegovim likom i djelom, a ambiciozni Reynolds je promociju svojih aktivnosti zaokružio pravim knjiškim priručnikom. 'O gerilskom vrtlarstvu: priručnik za vrtlarstvo bez granica' je njegova knjiga za koju je jedan recenzent napisao da je 'vjerojatno najneobičnija vrtlarska knjiga iz 2008.' Priručnik upućuje ljude kako da se 'cvijećem bore protiv prljavštine', te im daje praktične savjete kako da javne prostore uz pomoć vrtlarstva preoblikuju u 'prostor za zajednicu'.

Knjiga sadrži i dosta esejistike, te čitatelj podjednako može dosta naučiti i o hortikulturi i o socijalnoj povijesti i o urbanoj geografiji. Iako Reynolds u svojem djelu zna ubaciti citate Maoa i Chea, čitatelji svejedno kažu da je knjiga zanimljiva i duhovita, a ideološki dijelovi samo služe da se promovira ideja 'demokratizacije prostora'.

Pisana po načelu 'sam svoj majstor', knjiga omogućava i ekolozima iz cijelog svijeta da uz pomoć Reynoldsovih savjeta interveniraju i u svoje susjedstvo. Tako da, kada Horvatinčić sruši kino Zagreb i izgradi mamutski poslovni centar, i domaći gerilci mogu s Interneta skinuti film ili knjigu sa savjetima koji će im pomoći da vrate cvijeće – na Cvjetni trg.

Komentari

Nema komentara.