Jeste li gladni istine? - Dokumentarni
Home      Vijesti      Filmski      Dokumentarni      Jeste li gladni istine?

Jeste li gladni istine?

Ljudi ne mogu bez hrane, ali ni bez zdravlja. O bolesnoj i zdravoj hrani govori film koji vam je potreban poput korice kruha.

s.p. 07.04.2009 0 komentara

Jeste li gladni istine?

Sljedeći mjesec u američka kina dolazi dokumentarac 'Food, Inc.' - priča o korporacijama koje uništavaju ljudsku hranu. Film pokušava odgovoriti na važno pitanje: Odakle dolazi hrana koju jedemo i kakvog utjecaja ima na zdravlje ljudi? Priča je koncentrirana na Ameriku, ali je očito da se ova strategija ponavlja u cijelom svijetu, pa se sigurno tiče i nas. Korporacije koje vladaju prehrambenom industrijom stavljaju profit iznad zdravlja, pa ugrožavaju i kupce i okoliš i svoje radnike.  

Hrana postaje sve 'savršenija', dugotrajnija i krupnija, no ujedno raste i broj dijabetičara i pretilih, a 73.000 Amerikanaca svake godine oboli od bakterije E.coli. U dokumentarcu se pojavljuje majka čiji sin je preminuo od mesa zaraženog tom bakterijom, a redatelj Robert Kenner koristi i istraživanja Erica Schlossera, pisca bestselera 'Fast Food Nation'.


'Food, Inc.', r: Robert Kenner, trailer.

Veliki biznis s hranom ne samo da vlada tržištem, nego ga ne mogu zaustaviti ni vladine agencije koje bi trebale brinuti o općem interesu. Opet imamo spregu biznisa i politike, a svjedočanstva u filmu pokazuju da se zastrašuju i uništavaju i mali farmeri koji ne žele prihvatiti uvjete velikih i moćnih koji uništavaju konkurenciju.

Najbolju recenziju filma dala je Katarina Gligorijevic (Exclaim) koja je zaključila da je 'Food, Inc.' jedan od onih dokumentaraca koji govori ono što već znamo, ali 'to čini tako elokventno da se čini dragocjenim da to čujemo ponovo'.

Komentari

Nema komentara.