16. Dani hrvatskog filma - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      16. Dani hrvatskog filma

16. Dani hrvatskog filma

DHF ove godine, osim uobičajenog kratkog i srednjeg metra ugošćava i filmove trajanja preko 60 minuta, ali i novu kategoriju, onu TV dokumentarca.

p.h. 23.03.2007 0 komentara

16. Dani hrvatskog filma

Za konkurenciju 16. Dana hrvatskog filma, koji će se održati od 14. do 20. travnja u Studentskom centru u Zagrebu, između više od 260 prijavljenih filmova izabrano je njih 118 u šest kategorija, objavljeno je na konferenciji za novinare na kojoj su selektori pojedinih kategorija predstavili svoj izbor, javlja Culturenet.

Igrane filmove, njih 15, odabrao je Nenad Polimac, a u tu su kategoriju, po prvi puta na DHF-u ušli i filmovi duži od 60 minuta koji nemaju tehničke uvjete za prikazivanje na Pulskom filmskom festivalu. Polimac je na pressici istakao kako kod odabira igranih filmova nije imao stroge kriterije, s obzirom da cjelovečernji filmovi prvi put sudjeluju u toj kategoriji, a kratki film se još ne shvaća kao način za mlade redatelje da se istaknu.

Nikica Gilić je odabrao 17 dokumentarnih filmova raznolikih žanrovskih poetičkih i generacijskih odrednica, Darko Bakliža 12 animiranih filmova. Mladen Lučić je odabrao 28 namjenskih filmova te 14 glazbenih spotova, pohvalivši kvalitetu prispjelih radova, uz opasku kako glazbeni spotovi stagniraju jer televizije nemaju glazbeni program, pa se spotovi nemaju gdje prikazivati. Eksperimentalne filmove, njih 16, izabrao je Slaven Tolj.

Druga velika novina festivala je uvrštenje 16 TV dokumentaraca koje je odabrao Eduard Galić. Tomislav Kurelec, umjetnički direktor 16. dana hrvatskog filma, ocijenio je da bi uvođenje kategorije za TV dokumentarce, moglo potaknuti rasprave o tome što je danas dokumentarni film.

Za popratni program priređene su retrospektiva Ante Babaje, ovogodišnjeg dobitnika 'Oktavijana' za životno djelo, predstavljanje naklade Hrvatskog filmskog saveza te okrugli stol o nacrtu prijedloga Zakona o audiovizualnim djelatnostima.

Uoči Dana hrvatskog filma, od 10. do 13. travnja, u sklopu predprograma u MM centru, među ostalim, prikazat će se film o Francuskom paviljonu, ciklus crno-bijelih filmova o Zagrebu te otvoriti izložba fotografija 'Sudbina broja 13'.

Tijekom festivala svi prijavljeni radovi moći će se pogledati u 'video baru', a ulaz na sve programe je besplatan.

Komentari

Nema komentara.