Jasna Zastavniković / Svaka čast svima koji snime film - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Jasna Zastavniković / Svaka čast svima koji snime film

Jasna Zastavniković / Svaka čast svima koji snime film

Njezino ime nekoliko zadnjih godina možda viđate uz video-spotove ili reklame, dok su je sredinom devedesetih kovali u zvijezde i nazivali najtalentiranijom.

filmski.net 13.04.2005 0 komentara

Jasna Zastavniković / Svaka čast svima koji snime film

'Zadnji dan kućnog ljubimca' je njezin dugoočekivani film, a ako je suditi prema toplim reakcijama publike na otvorenju Dana hrvatskog filma, čeka ga solidna karijera. Uhvatili smo je nakon projekcije...

Između snimanja ovog i prošlog vašeg filma proteklo je desetak godina. Kako to? Što ste radili u međuvremenu?
JZ: Deset godina? Ma 'Ime majke: Naranča' je snimljeno '98, nije tako dugo. U međuvremenu sam radila spotove, reklame, dokumentarce i te gluposti. Ma fakat, pun kufer je prošlo... Pilote za neke tv-emisije...ma gluposti, za lovu.

Da, vaše se ime često može naći uz spotove pa i video instalacije. Koliko vas to ispunjava, a koliko je to dio ove financijske priče?
JZ: Ne bih radila ništa da me ne ispunjava. Nemam financije od ničega, ni od spotova, ni reklama, od ničega. To prije vrijedi jer ja nisam sposobna s lovom, a ne zato što se od toga ne može zaraditi. Tu sam fakat zbog filma, a ne zbog love.

A koliko danas u Hrvatskoj namjenski film dobija na reputaciji?
JZ: Ma to je ono – ako vani može Fincher, Spike Jones i ostali, onda možemo i mi. Ma to je ustvari neka globalna atmosfera koja kod nas samo malo zakasni, možda zbog malo tvrđih institucija. Ali ljudi isto žive svugdje na svijetu, isto osjećaju i to je to.

Uvijek ste vjerni nekoj kratkoj formi. Kako to?
JZ: E, to je prije zbog love tj. zbog nedostatka. Ma i ovaj je film akademski napravljen, to je film četvrte godine i u njemu nema nikakvih para van školskih. Ovaj će mi film poslužiti i kao diplomski, tih dvadeset minuta je sve što možeš isfinancirat.

Kako ste zadovoljni reakcijama publike i odakle uopće ideja za ovaj film?
JZ: Publika je divna. Divna! A ideja je iz mog susjedstva, iz Medulićeve gdje su jednom dečku starci pojeli zeca. Dok sam to čula sam rekla Vidiću da napiše scenarij i to je to.

Na čemu radite trenutno i koji su vam planovi?
JZ: Trenutno radim na scenariju za jedan igrani film. Riječ je o komunama, ali ne ovim narkomanskim nego hippie komunama, pretvorbom punkera u hipije.

Što su za vas osobno Dani hrvatskog filma?
JZ: Pitaj Hribara da odgovori umjesto mene... Sad ih volim jer sam si mogla film vidjet na velikom platnu. A inače, cijenim ih jer nude neki presjek onoga što se događa, mlade ljude koji dolaze. Svatko tko snimi film, svaka mu čast. Živio Sedlar, svi, samo nek' snimaju.

Porazgovarala Miranda Novak

Komentari

Nema komentara.