Jebali su me deset dana, uvrsti ovo, uvrsti ono… - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Jebali su me deset dana, uvrsti ovo, uvrsti ono…

Jebali su me deset dana, uvrsti ovo, uvrsti ono…

…bio je okrutno iskren Goran Dević, dok je objašnjavao razloge 'ostavke' na mjesto izbornika dokumentarnog programa 14. Dana hrvatskoga filma.

filmski.net 11.04.2005 0 komentara

Jebali su me deset dana, uvrsti ovo, uvrsti ono…

Današnja je presica povodom odgođenih 14. Dana hrvatskoga filma ipak protekla u znaku istupa izbornika za dokumentarni film, redatelja Gorana Devića, s te funkcije, a ne u ugodnom razgovoru o najavljenom 'prokleto dobrom programu'.

Razlog Devićevog istupa službeno je to jedno lijepo nazvano diskreciono pravo i izbornika i direkcije Dana da u sačinjeni program uvrsti i po jedan ili dva filma koji nisu prijavljeni na Dane, a neka od navedenih strana misli da bi se isti tamo trebao naći. Sporni je film u ovom slučaju dokumentarac Petra Krelje 'Maratonac' kojeg je 'ubacila' direkcija, a izbornik Dević doznao tek kada ga je ugledao na rasporedu DHF-a.

Dajemo vam na uvid dvije izjave Gorana Devića s novinarske konferencije. Prva je ublažena verzija izrečena pred novinarima i ostalim selektorima, a druga izjava ipak malo bolje razjašnjava pravi razlog njegove ostavke.

Dević, klapa 1. put
'Ja sam se ove godine prihvatio posla koji nije naročito zahvalan, a to je da se zamjeraš kolegama, da odbijaš filmove ljudi s kojima si surađivao. Takav se posao može raditi samo na jedan način, a to je uz potpunu autonomiju onoga koga nazivamo selektorom. Ja tu autonomiju ove godine nisam imao i čak nisam obaviješten da je u program uvršten jedan film. Ne smatram se selektorom programa DHF-a jer sam nakon opetovanih razgovora s direkcijom bio neugodno iznenađen kada sam na Internetu vidio film koji nisam izabrao. Zahvaljujem se na muci ili sreći koju su mi ponudili.'

Pozvan da pojasni situaciju, gospodin tajnik DHF-a Mladen Martić Devićevu 'ostavku' popratio je poprilično nonšalantno i u pozitivnom tonu te nakon što je objasnio diskreciono pravilo o kojem smo vam pisali na početku dodao: '… jasno je kako su ovakve teme najzanimljivije novinarima. Škandali na početku festivala. Moram priznati kao netko tko se bavio marketingom, nije niti meni stran ovakav početak jer to znači da će biti u sutrašnjim novinama i medijima dosta riječi o festivalu, a to je ono najvažnije.'

Dakle, nije li to genijalno? Meni trenutno ne pada na pamet ništa pametnije o čemu bi se moglo pisati oko DHF-a nego o škandalima. Pa, tko još piše o filmovima na festivalima? Što su to festivali s filmovima?

Ukoliko vam nije jasno što smo se mi to nabrusili oko toga što se Dević uvrijedio jer je direkcija iskoristila svoje diskreciono pravo, a on za isto nije znao pa nije mogao uvrstiti niti jedan film svojih prijatelja, čitaj intervju u nastavku. Nikakav dodatni komentar nije potreban.

Dević, klapa 2. put
F. Koliko ste filmova pregledali prije nego ste ih selektirali?
Preko sto filmova. Ja sam u selekciju uvrstio 12 filmova.

F.Vas nitko nije obavijestio da će film Petra Krelje 'Maratonac' biti uvršten u selekciju?
Ja nisam obaviješten da će film ući u selekciju, a pošto sam selektor volio bih znati što se u mojoj selekciji zbiva. Meni je sugerirano da bi taj film trebalo stavit. Ja nisam odlučio da će to biti tako.

F. Spomenuli ste na presici da ste odbijali filmove svojih kolega?
Ja sam odbio film koji je snimio moj kolega na godini, s kojim sam jako dobar prijatelj, koji mi je bio moj snimatelj na filmu 'Uvozne vrane', jer film nije bio dobar. Ako sam mogao napraviti stvar da odbijem film svom prijatelju, onda ne dam da mi se u posao miješa bilo tko iz direkcije i od bilo kud drugdje. U biti ne branim svoje pravo da sam nepogrješiv, nego svoje pravo na pogrešku.

F. Meni nije baš jasna situacija što ste se vi tako razbijesnili...
Situacija je vrlo jasna. Mene netko zivka 30 puta - stavi HTV-ove filmove. Nisam gledao jel' film s HTV-a ili nije. To što ih nema unutra nisam ja kriv. Ajde napravi jedan program HTV-a - ne mogu. Ajde stavi ovaj film od ovoga – ne mogu. Ajde stavi onaj film od onoga - ne mogu. Mene se konkretno 10 dana jebalo da stavim ovo ili ono. Ja to nisam htio jer sam odbio od svojih frendova filmove pa sad ću njima pustit da mi biraju. Da bi vidio na Internetu da od svega što sam rekao da neće ući da je jedan film ipak ušao.

F. Znači, nije stvar te diskrecione klauzule...
Nego, da je meni rečeno kad sam preuzimao ovaj posao da diskreciono pravo preko moje odluke da bira film ja se ne bih prihvatio ovog posla.

F. Da li vas je više iznerviralo to njihovo diskreciono pravo ili to što su te izgnjavili?
Ja imam diskreciono pravo da ne radim taj posao ako mi se ne sviđaju regule tog posla.

Nije Goran Dević otkrio toplu vodu, jasno je da se igre i igrice pod nazivom 'ruka ruku mije' redovno odvijaju, posebno na DHF-u, ali je pravo osvježenje vidjeti i čuti da je napokon to netko iz filmske družine i priznao. I odbio sudjelovati.

Jel' to ima nade za nas mlade??? Ili će još danas netko Deviću isprašiti tur jer je bio nevaljao?!?

Komentari

Nema komentara.