Postoji li Oscar za kratki film? - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Postoji li Oscar za kratki film?

Postoji li Oscar za kratki film?

Dijele li se uopće zlatni kipići za shortove? Jer mi se naime ne sjećamo da smo ikada ACTUALY vidjeli na televiziji da ga je itko dobio. No, nominacije su tu...

m.b. 26.01.2005 0 komentara

Postoji li Oscar za kratki film?

A prije nego što vam ih detaljno objavimo uz zvukove fanfara i činela, imamo mi još pitanja. Kao što je primjerice, šetaju li se redatelji kratkih filmova također po crvenom tepihu, i jel' baš u svim zemljama svijeta vrijeme za reklamni blok baš kada se proglašava pobjednik za tu neglamuroznu kategoriju? Sjede li mali redatelji odmah do gospodina Aviatora i Prljavoga Harryja ili su smješteni u posljednje redove s bivšim ženama slavnih redatelja? Iako odgovore ne znamo, s ponosom vam predstavljamo pobjedničku petorku koja za manje od pola sata trajanja filmske trake uspjela pobuditi Akademijino zanimanje...

Britanka Andrea Arnold, koja se trenutačno zabavlja radom na novom filmu Larsa Von Triera, prvu je nominaciju zaradila filmom 'Wasp' koji je za svoje 23 minute već skupio 25 nagrada s mnogih svjetskih festivala. To, naravno, nije ništa prema Widrichevu 'Fast Filmu' koji ih je skupio čak desetak više, a među nominiranima ga nismo mogli pronaći. Film o samohranoj majci Zoe koja se uz četvoro djece upušta u pustolovinu sa svojim bivšim za sada najbolje kotira na webu gdje ga mnogi posjetitelji svjetskih festivala hvale na sva usta.


No, dvadesetosmogodišnji Španjolac Nacho Vigalondo nominiran je za čak osam minuta koje je materijalizirao u filmu '7:35 in the Morning'. Do sada je skupio već podosta festivalskih priznanja za svoj short 'Snuff Movie', a radio je kao scenarist za španjolsku varijantu Big Brothera i glumio u filmovima te reklamama za tvrtke koje reklamiraju fast food (!). Upravo je završio scenarij za dva dugometražna filma, a kratki koji mu je priskrbio svjetsku slavu otvara scena u kojoj žena ulazi u svoj omiljeni kafić na doručak i pronalazi ljude kako u tišini bulje u svoje tanjure. Što se dalje događa, otkrit ćemo vam ako Nacho svojim jutarnjim filmom zaradi zlatni kipić.

Andrea Arnold, Wasp

Britanski Indijac Ashvin Kumar snimio je 15-minutnu kratku dramu pod nazivom 'Little Terrorist' (naslovna) inspiriranu istinitim događajem kada je mladi Pakistanac slučajno prešao indijsko-pakistansku granicu kako bi uzeo svoju loptu za kriket, te mu je tada u silnim peripetijama koje su uslijedile pomogao njegov hinduistički učitelj. Glavnu ulogu u filmu tumači mali Salim, dječačić lutalica kojega je afirmirala Mira Nair svojim filmom 'Saalam Bombay'.

Zanimljiva priča sa seta vezana je uz bolivudsko ludilo za filmom zbog čega je, kada se pročulo da je filmski set u blizini, 200-tinjak seljaka na traktorima sa ženama i djecom u svojoj nedjeljnoj odjeći pohrlilo vidjeti tradicionalnu plesnu točku koja po gledateljskim standardima MORA biti u svakom normalnom filmu.

Film '
Two Cars, One Night' novozelandskoga redatelja Taika Waititija i producentice/redateljice Ainsley Gardiner 13-minutna je priča o dva jedanaestogodišnjaka, Edu i Romeu, i djevojci Polly koji se zaljube čekajući svoje roditelje u automobilima ispred lokalnoga puba (gledali mi na prošlogodišnjem Queeru). Priča o prvoj ljubavi s parkirališta donijela je Waititiju glavnu nagradu na Berlinu i Sundanceu, a čovjek sada na krilima slave vjerojatno očekuje i Oscara.

U tome će mu planove možda pomrsiti i fantomski redatelj Gary McKendry s filmom 'Everything in this Country Must' o kojem nismo našli mnogo podataka pa smo sigurni da se radi o šeširu iz rukava akademske gospode. U filmu se radi o mladom britanskom vojniku koji u Sjevernoj Irskoj u nesreći ubije majku i dijete, a nakon toga pomogne farmeru i njegovoj kćeri da spase konja koji se utapa.

Dakle, politika još uvijek hot tema oskarovske noći, a kako smo gotovo sigurni da će u vrijeme proglašenja najkratkoga kamera pratiti Lea ili Deppa kako mašu svojim obožavateljicama, čitajte nas i dalje, pa ćete saznati tko je osvojio
Oscara za 2005...

Komentari

Nema komentara.