Andy Warhol - filmska priča, 3. dio - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Andy Warhol - filmska priča, 3. dio

Andy Warhol - filmska priča, 3. dio

Zadnjih 20 godina života Andyja Warhola ('67.-'87). Od atentata do 1976. kad je napravio svoj zadnji film, te do smrti kada se donekle bavio videospotovima.

31.07.2004 0 komentara

Andy Warhol - filmska priča, 3. dio

Valerie Solanas 1967. izdaje Scum manifesto (upozorenje - jaaaako je dug). Scum je skraćenica za  ‘Society to Cut Up Men’, a njedina jedina članica je Valerie, koja je u više navrata dolazila u tvornicu, nudila Warholu svoj scenarij, a jednom prilikom dok je žicala lovu, Andy joj je predložio da je bolje da zaradi glumeći u jednom od njegovih filmova. Na taj način, Valerie je imala kraće pojavljivanje u filmu ‘I, a Man’ iz ’67. 

Film se referencirao na švedski film ‘I, a Women’ o nimfomanki koja uspješno operira u art krugovima. Nico je pristala biti u filmu uz uvjet da joj partner bude Jim Morrison na kojeg se u to vrijeme popalila, i Morrison je pristao, ali mu je manager zabranio sudjelovanje u filmu s Nico. Tako je Morisson otpao, a na njegovo mjesto je uskočio njegov prijatelj i hollywoodski glumac Tom Baker.

Valerie Solanas

Međutim, vratimo se na Valerie i njenu fiksaciju privlačenja Warholove pažnje koja je kulminirala 3.srpnja 1968. kada je ušla u Tvornicu i, dok je Andy telefonski razgovarao s Vivom (koja je bila kod frizera), opalila prvi metak. Viva je mislila da je riječ o nekoj šali ili snimanju te odlučila podrezati vrhove prije nego se ofarba, a Valerie je pucala još 2 puta u Warhola koji je zadobio prostrijelnu ranu. Nakon toga odveden je u bolnici gdje je doživio kliničku smrt, otvorili su mu grudni koš, izmasirali srce i nakon minute i pol se vratio među žive, da bi završio na 5-iposatnoj operaciji na kojoj su mu izvadili slezenu.

Valerie se predala nakon par sati da bi potom bila odvedena u zatvor, a kasnije poslana na psihijatrijsko liječenje. Nakon ovog nemilog doga?aja slijedio je Warholov oporavak i drastično smanjenje umjetničke proizvodnje.

Ultraviolet, Warhol i Viva

U prošlom nastavku rekli smo nešto više o filmu ‘Chelsea Girls’ , čiji je kamerman bio Paul Morrissey, čovjek koji je za sobom imao nekoliko svojih kratkih filmova. Paul je, kao i većina ljudi oko Warhola, bio mlađi (desetak godina) od njega, i njegov poseban značaj je u tome što je i konceptualno i redateljski sudjelovao u mnogim Warholovim radovima. To je naročito došlo do izražaja dok se Andy oporavljao, kad je Paul odrađivao većinu posla. Čini se da je to bila jedna od rijetkih pouzudanih (i nepromiskuitetnih) osoba u Warholovu okruženju. Naime, ni danas se ne zna da li je Paul Morrissey bio gay, straight ili jednostavno neutralna, a možda i aseksualna osoba.
 
Evo neki od zanimljivijih filmova na kojima je Paul potpisan uz Warhola na redateljskom ili producentskom mjestu, svi nastali 1968. nakon što je Valerie pucala u Warhola:

'Lonesome Cowboys'

* Lonesome Cowboys (105’) - Film je zamišljen kao western verzija Romea i Julije, sniman u Arizoni na lokacijama gdje je John Wayne snimao neke od svojih filmova. Postava filma koju je Andy prvotno htio nije se htjela pojaviti ‘u toj zabiti’ jer su strahovali da bi česte dostave anfetamina u Arizonu mogle predstavljati problemčić. Kontroverzna je scena ovog filma silovanje u kojoj Viva jasno daje do znanja da joj dečki-kauboji nanose bol i govori Warholu da ih zaustavi, međutim radnja se nastavlja, a Viva ih nakon scene psuje da nisu normalni, između ostalog i zbog mještana i djece koja su promatrala snimanje. 'Dovedite Ultraviolet, ja dajem otkaz!', vrištala je.

* 'San Diego Surf' (90’) - film o surfanju, sniman na La Jolla plaži, koju Warhol opisuje kao ‘jedno od najljepših mjesta na kojima je ikad bio’ zanimljiv je i po tome što je policija pomno pratila snimanje i zbog scene golden showera, tj. uriniranja jednog od likova po drugom. Inače, film je prvotno zamišljen kao svojevrstan nastavak ‘Lonesome Cowboya’ u kojem se Viva udaje i živi na plaži, ali je eto, malkice izmakao kontroli pa nikad nije prikazivan u javnosti.

* 'Blue Movie' (133’) - ‘film o jebanju’, kako Warhol otvoreno kaže (naslovna fotografija). Bila je to njegova dugogodišnja želja, da kao što je imao filmove u kojima osoba samo spava (Sleep) ili samo jede (Eat), da snimi jedan u kojem je jedina radnja spolni odnos. Glavne uloge bile su dodijeljene Vivi i Luisu Waldonu, a prvotni naziv filma bio je jednostavno ‘Fuck’. Kad je Warhol prvi put pogledao ‘Posljednji tango u Parizu’, tvrdio je da je to čisti plagijat ‘Fucka’.

Joe Dalessandro i Udo Kier u 'Frankensteinu'

U razdoblju od 1969. do 1976. Warhol je snimio još samo 8 filmova (‘Trash’, ‘Women in Revolt ’aka ‘P.I.G.s’, ‘L'Amour’ aka ‘Beauties’, ‘Heat’, ‘Water (video - 32')’, ‘Andy Warhol's Frankenstein’, ‘Andy Warhol's Dracula’, ‘Bad’). Govoriti o filmovima koje je snimio znači govoriti o Joe Dalessandru koji je glumio u većini njh. Možda i nije potrebno spomenuti da je dotični bio lijep i zgodan k’o slika, jedan od najvećih sex simbola ‘60ih I ‘70ih, Andy ga je obožavao. Cast filmova iz ovog razdoblja u malo čemu se razlikuje od onog s početka filmske karijere: šašava gomila, osobebnjaci, party animals, sex animals, droga, droga i još malo droge.

Većina ekipe nije baš lijepo završila, gotovo svi su pomrli ili od overdosea, nekih komplikacija uslijed dugogodišnjeg natankavanja svime i svačim, AIDSa ili su skončali u nekoj ‘ustanovi’. Rijetki koji su doživjeli ‘starost’ gotovo se ničega nisu sjećali. Dalessandro je živ, još uvijek pokušava oživjeti svoju filmsku karijeru.

Carol Baker glumila je u Andyjevom posljednjem filmu 'Bad'

Bad’ (1976. - 103’) je bio zadnji Andyev film. U New Yorku je igrao samo tri tjedna i punio novinske stupce zbunjujućim ili neprijateljski nastrojenim kritikama. Posebno se digla prašina oko scene kada se dijete izbacuje kroz prozor, tako da je film imao X oznaku gledanosti, a kasnije nakon dodatnih montaža dobio je R oznaku. Kad je film bio prikazan u Njemačkoj, vlasti su ga zaplijenile i čak pripremale tužbu.

Nakon toga, povlači se iz žarišta javnog života te je sredinom '80ih radio ponešto videospotova i glazbenih emisija. Jedan od takvih projekata bio je pilot MTV programa 1986. ‘Andy Warhol's Fifteen Minutes’.

Nakon par dužih veza u 80ima s duplo mlađim muškarcima, njegov dečko Jon Gould umire od AIDSa, a Warhol u veljači ’87. zove svoju dermatologinju i žali se na bolove, da bi nakon tjedan dana, 22. veljače 1987., preminuo od srčanog udara nakon operacije žučnog mjehura.

Komentari

Nema komentara.