Warhol i Dali u muzeju filma - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Warhol i Dali u muzeju filma

Warhol i Dali u muzeju filma

Da, da, slika govori tisuću riječi, a pokretna slika još i više. Zato kad se slavni slikari poigraju s filmom to odmah postane muzejski primjerak.

s.p. 19.10.2007 0 komentara

Warhol i Dali u muzeju filma

Kako su maštovite i raskošne slike Salvadora Dalija utjecale na filmsku umjetnost vidjeti će posjetitelji LACMA (Muzeja umjetnosti okruga Los Angeles). Izložba 'Dali: slikarstvo i film' donosi brojne sinopsise i scenarije nerealiziranih filmova, koje pokazuju da bi Dali možda pod drugim okolnostima bio poznatiji i utjecajniji kao filmaš, a ne kao slikar. 

Inače, Dali je bio jedan od prvih umjetnika koji je koristio video, a zanimljivo je da se ovaj poznati hedonist među prvima 'prodao' za reklame – jednako bizarne kao i njegova djela. Od njegovih filmskih ostvarenja najpoznatiji je scenarij za 'Andaluzijskog psa' Luisa Buñuela,a dizajnirao je i scene snova u Hitchcockovom 'Spellboundu'.


'Spellbound', r: Alfred Hitchcock, scena koju je dizajnirao Salvador Dali

Na drugoj američkoj obali još jedna zanimljiva likovno-filmska izložba. Newyorkški Museum of the Moving Image u Queensu predstavit će retrospektivu filmova Andyja Warhola - artista koji je pop-art učinio zaista popularnim, a nezavisnu scenu približio i masama i snobovima. Od 1963. do 1969. Warhol je snimio brojne filmove, a među njima je i dokumentarac 'Salvador Dali' u kojem je predstavio kolegu slikara koji je također bio stručnjak za samoreklamu i komunikaciju s medijima.

Warholovi filmovi postali su prava svjedočanstva svoga vremena, kao stvoreni za muzeje. U njima se među ostalim pojavljuju Susan Sontag, Dennis Hopper i Lou Reed, te Warholove muze Nico i Edie Sedgwick. Ova zadnja je nedavno dobila i svoju filmsku biografiju, 'Factory Girl' s Siennom Miller, zbog čega je Warhol opet više nego aktualan.


'Factory Girl',r: George Hickenlooper, trailer

Posjetitelji će na izložbi moći pogledati razne njegove filmove i isječke iz zaista duuuugih Warholovih radova – osmosatnog 'Empirea', pet i polsatnog 'Sleepa'. Kao i mnogi ostali gay umjetnici toga doba i Warhol je natrpavao svoje niskobudžetne filmove frajerima u uskim trapericima i kožnim jaknama, elegantnim tranvestitima i opuštenim sexom /naslovna/, što još uvijek podjednako šokira i privlači publiku. O svojim i ostalim avangardnim filmovima tog doba izjavio je da 'naši filmovi možda izgledaju kao kućni filmovi – ali naše kuće ne izgledaju kao nijedne druge'.

Iako se Warhol rijetko pojavljivao ispred kamere, njegovi radovi su autobiografski oslikali umjetnikov način života i stvaranja. Nakon što ga je 1968. ustrijelila ultra-feministica Valerie Salinas (koja se pojavila u njegovom filmu 'I, a Man'), Warhol je snimio 'Blue Movie'/'Fuck' (ime sve govori) i prestao režirati. Njegov kompanjon Paul Morrissey je nastavio snimati filmove u Warholovoj produkciji, često uz neizbježno 'Andy Warhol's' u naslovu filma.

Vrijeme Warholovog aktivnog djelovanja na filmu (1963.-1969.) ostaje zlatno doba filmske avangarde, koje još uvijek proučavaju i prezentiraju razni kulturnjaci i muzeji. Ako i vas zanima nešto više o Andyju Warholu, pogledajte naše tekstove ovdje, ovdje i ovdje.

Komentari

Nema komentara.