Miramaxov boss postao vitez - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Miramaxov boss postao vitez

Miramaxov boss postao vitez

Britanska kraljica Elizabeta II dodijelila je odlikovanje Harveyu Weinsteinu, vodećem čovjeku velike filmske kompanije Miramax.

20.04.2004 0 komentara

Miramaxov boss postao vitez

Weinstein je počašćen titulom Commander of the Order of the British Empire (CBE) i to za svoj doprinos britanskoj filmskoj industriji, kao i za afirmaciju mladih britanskih filmskih umjetnika. Vijest o odlikovanju objavio je britanski konzul u New Yorku, a prenio Variety.

CBE je po svom značenju i časti drugo najveće odlikovanje u Britaniji, odmah iza viteštva. No, za razliku od viteškog odlikovanja, uz CBE ne dolazi i titula 'Sir' koju, primjerice nose glumci Sean Connery, Anthony Hopkins, Ian McKellen i mnogi drugi.

Harvey Weinstein je zajedno sa svojim bratom Bobom oformio kompaniju Miramax kojoj se pripisuju zasluge za donošenje komercijalnog uspjeha nezavisnim filmovima. Ipak, njihov rad i rad kompanije Miramax mnogi filmaši optužuju, smatrajući da su 'prodali nezavisni film'. Najglasniji među njihovim kritičarima trenutno je pisac Peter Biskind o čijoj smo kontroverznoj knjizi već pisali.

Braća Weinstein su 2002. godine već bili nagrađeni od Britanskog filmskog instituta i to za svoj rad na filmovima poput 'Zaljubljeni Shakespeare', 'Engleski pacijent', 'Čokolada' i mnoge druge. Miramax je u britanski film dosada uložio više od jedne milijarde dolara pa nije začuđujuće da se Britanci zahvaljuju na svoj džentlmenski način - titulama i ordenjem.

Još se ne zna točan datum kada će se održati protokolarna ceremonija dodjele odlikovanja Weinsteinu, ali sama vijest o toj nagradi došla je baš u zgodan čas. Naime, najnoviji Miramaxov film 'Kill Bill Vol. 2' ovaj je vikend u SAD-u bio najgledaniji u svim kinima, a ni ova dodatna reklama mu zasigurno neće škoditi.

Komentari

Nema komentara.