Tim Burton glavni u Cannesu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Tim Burton glavni u Cannesu

Tim Burton glavni u Cannesu

Redatelju bajkovitih fantazija ispunio se san, predsjedat će žirijem 63. filmskog festivala u Cannesu.

z.m. 26.01.2010 2 komentara

Tim Burton glavni u Cannesu

'Nakon što sam proveo mladost gledajući video pakete i 48-satne horor maratone, mislim da sam napokon spreman za ovo,' našalio se Tim Burton u objavi za javnost kojom je komentirao novostečenu titulu predsjednika Canneskog žirija. Dodao je da 'kada pomislite na Cannes, pomislite na svjetsku filmsku umjetnost. A meni su filmovi uvijek bili kao snovi, pa je i ovo jedan san koji se ostvaruje.'

Tim Burton već je gostovao u Cannesu kao član žirija 1997. i član žirija za kratkometražni film 2006. Njegov film 'Ed Wood' prikazan je na festivalu 1995.

Odabir Burtona za predsjednika žirija još je jedan dokaz da festival u Cannesu sve više cijeni animaciju i animirane filmove. Lani je tako film 'Nebesa' otvorio festival, a Burton je prvi predsjednik žirija koji je karijeru počeo kao animator. Osim filmom Burton se bavi ilustracijama, slikanjem i fotografijom, a izložba njegovih radova trenutno je postavljena u prestižnom njujorškom muzeju MoMA.

Predsjednik Canneskog festivala, Gilles Jacob izjavio je da je Burton 'magičar' i da ima nevjerojatan talent za oživljavanje očaravajućih krajolika i čudnih likova: 'Nadamo se da će njegovo slatko ludilo i gotički humor obuzeti Croisette (slavni bulevard u Cannesu, op.a.) i donijeti Božić svima. Božić i Halloween.' Moramo priznati da nam je ova njegova izjava malo čudna, jer se festival u Cannesu održava od 12. do 23. svibnja.

Komentari
A: Tea 26.01.2010 Pogledaj profil

Pa ovo je sjajno! Genijalno! Da bar i ja mogu biti tamo...

A: pluton 26.01.2010 Pogledaj profil

To će biti zanimljivo.