Hrvati bogato nagrađeni - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hrvati bogato nagrađeni

Hrvati bogato nagrađeni

Naši filmaši nagrađeni su na prestižnom festivalu u Cottbusu, a i scenaristi dobivaju brojne nagrade.

s.p. 17.11.2009 0 komentara

Hrvati bogato nagrađeni

Hrvatski predstavnici dobili su nekoliko nagrada na prestižnom Festivalu istočnoeuropskog i srednjoeuropskog filma u njemačkom gradiću Cottbusu. Film 'Crnci' Gorana Devića i Zvonimira Jurića /naslovna/ nagrađen je dvjema nagradama – Nagradom kritike FIPRESCI i Specijalnom nagradom Lubina za najbolju režiju. Glumac Nikša Butijer bio je nominiran kao jedan od trojice najboljih glumaca iz konkurencije, a nagrade za film preuzeo je Zvonimir Jurić. Specijalnu nagradu u kratkometražnoj konkurenciji osvojio je Saša Ban za film 'Interijer, Stan, Noć', a u tom programu nalazio se i  Matanićev 'Tulum'. Osim toga, dugometražni igrani film Igora Mirkovića 'Noćni brodovi' je na 11. izdanju koprodukcijskog marketa Connecting Cottbus osvojio  Nagradu CoCo Best Pitch za najbolju prezentaciju projekta, kao i novčanu nagradu za razvoj scenarija u iznosu od 3000 eura. Film bi trebao početi sa snimanjem početkom 2010. Filmski festival u Cottbusu inače je trajao od 10. do 15. studenoga 2009., a najboljim filmom festivala proglašen je srpski 'Ordinary People'.

A na 8. europskom natječaju za scenarije kratkometražnog filma, hrvatski 'Benedictus fructus' izborio se među 12 najboljih scenarija. Njegov autor Hrvoje Župarić bit će polaznik European short pitch radionice koja će se održati u siječnju i travnju 2010. godine u Francuskoj. Informacije o svih 12 pobjednika pronađite ovdje.

Jedini hrvatski Festival filma o zaštiti okoliša i održivom razvoju treću godinu otvara međunarodni natječaj za prijavu filmova. Natječaj je otvoren do 15. veljače 2010., a više informacija možete saznati na ovom linku.

Filmski festival o pravima djece otvara dirljiv dokumentarac 'Posljednji inč', a producent tog filma Tom Grant posjetit će Zagreb slijedećeg vikenda. U subotu, 21. studenog u 11 sati održat će predavanje za studente zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, a u svom izlaganju razgovarat će o svom radu, produkciji filmova i filmskoj industriji.

Imamo i vijesti o proglašavanju ambasadora Europske filmske akademije. Čestitke o imenovanju za filmskog veleposlanika možete uputiti bosanskom redatelju Danisu Tanoviću, a dobitnici ove počasti su i redatelji Stephen Daldry i Cristian Mungiu, glumci Moritz Bleibtreu, Mads Mikkelsen, Maciej Stuhr i Kim Rossi Stuart, te glumice Belén Rueda i Johanna ter Steege. Ovi filmski djelatnici promovirat će europski film i Europsku filmsku nagradu, te predstavljati Europsku filmsku nagradu na raznim prestižnim događajima.

Komentari

Nema komentara.