Berlusconijeva videokracija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlusconijeva videokracija

Berlusconijeva videokracija

'Talijanskom Kerumu' ne sviđa se dokumentarac koji ga kritizira, on bi radije gledao sisate Talijanke.

s.p. 04.09.2009 0 komentara

Berlusconijeva videokracija

Nije dugo prošlo do prvog skandala na Mostri - Berlusconi želi cenzurirati 'Videocracy', dokumentarni film koji se bavi njegovom medijskom politikom. Talijanski premijer nije imao ovlasti da zabrani film na Venecijanskom festivalu, ali su televizijske mreže pod njegovim utjecajem (državni RAI i Berlusconijev Mediaset) zabranile trailer za ovaj dokumentarac.


'Videocracy', kratki talijanski TV trailer.

Film optužuje Berlusconija da je prije 30 godina napravio 'kulturnu revoluciju' i stvorio degradirajući i seksistički medijski sustav pun sisa, tračeva, realityja i otupljujuće zabave. RAI je u pismu redatelju filma Eriku Gandiniju napisao da je film 'uvredljiv za Berlusconija i ruši njegovu reputaciju', a redatelj se isprva zabrinuo jer zna da 'u Italiji ne postojiš ako te nema na televiziji'.

Ipak, dan poslije zabrane došlo je do ogromnog porasta zanimanja na Internetu, neovisni mediji su danima brujali o filmu prije njegove talijanske premijere. Na  Venecijanskom filmskom festivalu film je u četvrtak prikazan dva puta, a obje projekcije bile su prepune. Film u rujnu kreće i u kino-distribuciju u Italiji, a nakon prašine koja se digla udvostručen je broj prikazivanja.


'Videocracy', duži trailer s engleskim prijevodom.

Redatelj filma je Erik Gandini, Talijan koji živi u Švedskoj gdje je u kolovozu i održao svjetsku premijeru. Gandini je izjavio da mu je jako važno da film svoju projekciju ima na velikom ekranu jer film, kao što to njegov naslov i govori, govori o moći slika koje s ekrana vrše ogromni utjecaj na društvo. Dokumentarac ilustrira početak Berlusconijeve karijere efektnim isječcima iz kviza na njegovoj televiziji u kojem nakon svakog točnog odgovora domaćica radi striptiz, a ovaj jednostavni recept pokazao je da seks sve dobro prodaje, a standardi sve više padaju.

I dok komercijalne televizije nastavljaju osvajati svijet i širiti svoju pop-kulturu, Mostra pokušava i dalje promovirati domaći i europski film. Festival je otvorio talijanski spektakl 'Baaria' koji nije dobio dobre kritike, ali je zato zaradio pohvale - Berlusconija. Istina, film se bavi i korupcijom i mafijašima, no Berlusconi se očito nije prepoznao u filmu, a ako i jest nije mu bilo bitno - vjerojatno su mu u filmu najvažnije bile Monica Bellucci i ostale sexy glumice. Toliko o moći slike...

Komentari

Nema komentara.