Crnci i kenjac tulumare u Sarajevu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Crnci i kenjac tulumare u Sarajevu

Crnci i kenjac tulumare u Sarajevu

U igranoj konkurenciji Sarajeva našli su se favoriti Pule 'Crnci' i 'Kenjac', te kratkiši koji su gostovali u Cannesu - 'Tulum' i 'Ciao Mama' .

s.p. 23.07.2009 0 komentara

Crnci i kenjac tulumare u Sarajevu

Sarajevo Film Festival objavio je popis filmova u natjecateljskom programu dugog i kratkog igranog filma, a predstavljen je i program 'U fokusu'. Izbornica Festivala, Elma Tataragić, najavila je 'čvrst i do sada najspektakularniji program' s dvije svjetske, četiri međunarodne i četiri regionalne premijere.

Od tih 10 filmova imamo 2 hrvatska koja se baš sada predstavljaju na Puli - to su 'Crnci' Gorana Devića i Zvonimira Jurića te 'Kenjac' Antonija Nuića. 'Crnci' su već dobili odlične kritike i proglašeni su upečatljivom ratnom dramom, a 'Kenjac' čeka na hrvatsku premijeru nakon koje će se vidjeti hoće li Antonio Nuić opravdati visoka očekivanja koja je postavio svojim prethodnim filmom 'Sve džaba'.

Od ostalih filmova u konkurenciji pažnju nam privlači srpski 'Ordinary People' Vladimira Perišića u kojem su u fokusu vojnici koji se suočavaju s ratom, a uvijek su zanimljivi i rumunjski filmovi - 'Kao prvo, Felicia' je debitantski film sa zanimljivom pričom o obitelji koja ispraća kćer koja živi u Nizozemskoj.


Trailer za 'Slovenku'.

Zanimljivo je i da slovenski film pod naslovom 'Slovenka' također ima jake hrvatske veze. Uz hrvatsku koproducenticu Anitu Juku, film se može pohvaliti i iskusnim hrvatskom koscenaristom, Ognjenom Sviličićem. Zlobnici bi rekli da nije ni čudno da Hrvati rade film u kojem je 'Slovenka' pseudonim jedne studentice prostitutke, no riječ je o autorskom projektu iza kojeg stoji poznati slovenski redatelj koji se bavi socijalnim temama, Damjan Kozole.
 
Natjecateljski program kratkog igranog filma sastoji se također od deset filmova, među kojima su i oba naša kratkiša s prošloga Cannesa - 'Ciao Mama' Gorana Odvorčića i 'Tulum' Dalibora Matanića. Među 8 animiranih filmova u posebnoj konkurenciji su također dva hrvatska predstavnika: 'Mobitel mania' Darka Vidačkovića i 'Nightmare' Darka Kokića.

Program 'U Fokusu' također ima ugledne filmove i autore, prije svega osvajača Zlatne palme, 'Bijelu vrpcu' Michaela Hanekea koju ćemo uskoro moći vidjeti i u Motovunu. Osim filma koji otvara SFF, 'Priča iz Zlatnog doba', bit će još rumunjskih filmova - 'Najsretnija djevojka na svijetu' Radua Judea je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, a 'Policijski, pridjev' Corneliua Porumboiua još je jedan uspješan film s Cannesa kojeg Hrvati očekuju vidjeti, i to na predstojećem Vukovarskom festivalu.

Komentari

Nema komentara.