Hrvatski film u konkurenciji Cannesa! - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Hrvatski film u konkurenciji Cannesa!

Hrvatski film u konkurenciji Cannesa!

'Ciao Mama' Gorana Odvorčića natječe se za Zlatnu palmu za kratki film, a 'Tulum' Dalibora Matanića ima projekciju u Tjednu kritike.

s.p. 29.04.2009 0 komentara

Hrvatski film u konkurenciji Cannesa!

Odlične vijesti iz Cannesa - nakon 30 godina hrvatski film je u konkurenciji za Zlatnu palmu! Kratki film 'Ciao Mama' redatelja Gorana Odvorčića primljen je u službenu konkurenciju 62. filmskog festivala u Cannesu, te se s još osam kratkih filmova iz cijelog svijeta bori za nagradu za najbolji kratki film.

Film 'Ciao Mama' nastao je prema scenariju Gorana Odvorčića i Matije Klukovića, prema kojem je snimljena jedna od 'Zagrebačkih priča', istoimenog omnibusa. Scenaristi su zajednički režirali film, nakon čega su montirane dvije verzije. Jedna, koju potpisuju obojica autora, ušla je u omnibus, dok je druga prijavljena na natječaj za službeni program festivala u Cannesu.

Film prati odnos majke i kćeri nakon što majka odluči napustiti obitelj. Samohrana majka ostavlja jedinu kćer i odlazi na put sa svojim novim ljubavnikom. Kćer se osjeća ostavljeno ali prevlada strah i radi što god je potrebno da izazove majku - prijeti samoubojstvom, najavljuje da se želi preseliti kod oca... Glavne glumice u filmu su Asja Jovanović i Andrea Rumenjak.

Fotografija iz 'Tuluma' Dalibora Matanića.
 
Da bi tulum Hrvata u Cannesu bio još veći, pobrinuo se i Dalibor Matanić sa svojim 'Tulumom'. Nakon premijere na Danima hrvatskoga filma, gdje je dobio nagradu za režiju i filmsku glazbu, film je uvršten u konkurenciju programa 'Tjedan kritike' u Cannesu na kojem će se prikazati samo sedam filmova iz cijeloga svijeta. Film 'Tulum' predstavit će u Cannesu redatelj i njegova ekipa, a Hrvatski audiovizualni centar pripremio je njegovu promociju.

Radnja 'Tuluma' smještena je u sunčanu, ljetnu vukovarsku idilu, 'dovoljno bajkovitu da je teško povjerovati da može biti grubo prekinuta'. Riječ je o drugom filmu iz Matanićeva omnibusa šest kratkih filmova na temu intima šest različitih djevojaka na šest različitih mjesta u istome danu. Film kojim je Matanić započeo taj omnibus, 'Suša', bio je 2003. također prikazan u Cannesu, u konkurenciji programa 'Petnaest dana autora'. Izgleda da se Mataniću posrećilo s glumicom Leonom Paraminski jer je ona glumila u oba filma iz Cannesa - a možda će i u onim sljedećim ... 

Komentari

Nema komentara.