Festivalski autoput Vukovar-Dubrovnik - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Festivalski autoput Vukovar-Dubrovnik

Festivalski autoput Vukovar-Dubrovnik

Libertas slavi 5. godišnjicu uz Taverniera i Winterbottoma. Vukovar ima oskarovca, njemačku retrospektivu i novog rumunjskog laureata.

s.p. 29.05.2009 0 komentara

Festivalski autoput Vukovar-Dubrovnik

Dubrovački Libertas film festival ove godine slavi peto, jubilarno izdanje, a od 26. do 30. lipnja sprema se održati pravi festival na otvorenom. Uz besplatne projekcije na plaži Banje, publika će moći uživati i u projekcijama filmova pod zvjezdanim nebom u kinu Jadran i na plaži Lapad. U konkurenciji igranog filma treba izdvojiti tursku političko-intimističku dramu 'Jesen' ('Sonbahar'), tajlandski dokumentarno-igrani hibrid 'Zemlja snova' ('Sawan Banna'), 'Genovu' u režiji Michaela Winterbottoma, te nagrađivane angažirane drame 'Dobrodošli' ('Welcome') iz Francuske i izraelsku 'Drvo limuna' ('Etz Limon').

U programu izvan konkurencije publika će moći uživati u otkačenom danskom filmu 'Prokleto sretan' ('Frygtelig lykkelig') /naslovna/ i američkom južnjačkom trileru 'U električnoj izmaglici' ('In The Electric Mist') francuskog veterana Bernarda Taverniera s Tommyjem Leejem Jonesom u naslovnoj ulozi. Popularni program 'Ponoćno ludilo' ove godine nudi tri bisera: kontroverzni francuski horor 'Mučenica' ('Martyrs'), korejski triler 'Progonitelj' ('Chugyeogja') i zabavnu norvešku horor komediju 'Planina živih mrtvaca' ('Dod sno').

U programu kratkog filma moći će se pogledati najnoviji film prošlogodišnje pobjednice kratkog filma Irene Škorić, naslovljen 'Pod nadzorom'. Još uvijek je u tajnosti ime osobe kojoj će ove godine biti dodjeljena posebna festivalska nagrada Tribute, no poznata su imena brojnih gostiju iz regije poput redatelja Danisa Tanovića, glumica Sanje Vejnović, Kristine Krepele, Leone Paraminski i Ivane Roščić, glumaca Dragana Bjeloglića i Branka Ðurića, producenta Nebojše Tarabe, redatelja Jakova Sedlara i Dalibora Matanića.


'U električnoj izmaglici', r: Bernard Tavernier.

A Vukovar film festival već ima tradiciju projekcija na otvorenom - uz dnevne projekcije u 'Ružičkinoj kući' održavaju se i one večernje na šlepu na Dunavu. Treće izdanje Festivala održat će se od 26. do 30. kolovoza, a nekoliko filmova iz programa dolazi direktno iz Cannesa. S tog Festivala stiže dobitnik nagrade 'Un Certain Regard', rumunjski film Cornelia Porumbia 'Policijski, pridjev' ('Politist, adjectiv'). I kratki film Dalibora Matanića 'Tulum' također je bio u Cannesu, s tim da se njegova tematika dotiče i samog Vukovara.

U popratnom programu 'Svijet' predviđena je prava ekskluziva, Oscarom nagrađen japanski film 'Odlasci' redatelja Yoyira Takite. U dokumentarnom programu najavljuje se njemački film 'Zaradimo lovu' koji razotkriva svjetske tokove novca. Njemačka je inače i zemlja partner, u suradnji s Goethe institutom priređuje se Retrospektiva suvremenog njemačkog filma, na kojoj će biti prikazan i 'Na rubu raja' Fatiha Akina. Više informacija o programu Vukovarskog filmskog festivala možete očekivati na sljedećoj presici, a mi ćemo Vas izvještavati o svim novim festivalskim vijestima...

Komentari

Nema komentara.