10 filmova u trci za Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      10 filmova u trci za Oscara

10 filmova u trci za Oscara

Iduće godine za Oscara u kategoriji najboljeg filma biti nominirano čak deset filmova! Akademija je nakon 60 godina promijenila pravila.

filmski.net 26.06.2009 0 komentara

10 filmova u trci za Oscara

Američka Akademija filmske umjetnosti i znanosti odobrila je izmjenu pravila koja vrijede u utrci za Oscara. Time je udvostručen broj filmova koji će se od iduće godine natjecati u kategoriji za najbolji film. Na takav potez odlučili su se kako bi više filmova imalo priliku privući pozornost javnosti koju sa sobom neizostavno povlači oscarovska nominacija.

Predsjednik Akademije Sid Ganis opisao je ovu odluku kao 'povratak u prošlost' jer je nekad davno u toj kategoriji znalo biti nominirano deset ili više filmova, kao na primjer  1939., a posljednji takav slučaj zabilježen je 1949.

I ova akademijina mjera jedan je od poteza kojima se želi privući što veći broj gledatelja ceremonije dodjele nagrada, jer on posljednjih godina generalno opada. Ipak, pitanje je hoće li se u ovaj udvostručeni broj nominacija uspjeti ugurati animirani filmovi, blockbusteri ili komedije – filmovi koje u pravilu zaobilaze nominacije za najbolji film.

 

Komentari

Nema komentara.