Subverzivna filmska Kina - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Subverzivna filmska Kina

Subverzivna filmska Kina

Subversive festival ima program velik poput Kine! S Istoka i sa Zapada cvjeta tisuću filmskih cvjetova!

s.p. 12.05.2009 0 komentara

Subverzivna filmska Kina

Drugi Subversive Film Festival obilježit će gosti iz Kine i - Slovenije. Kao što smo i najavili, tema je 'Kina 1949. – 2009.', te će se u zagrebačkom kinu Europa od 15. do 23. svibnja održati osamdeset filmskih projekcija u šest sekcija. Kao i prošle godine, stiže slavni gost, filozof Slavoj Žižek koji će održati promociju knjige i predavanje 'Kinematografija kao organ Kulturne revolucije'. Osim toga, Žižek je i selektor filmske sekcije 'Sablasti Kulturne revolucije: par iznenađenja' na kojoj će, među ostalim, biti prikazani filmovi Godarda, Schradera i - Schroedera.

'Kineski film kroz povijest' predstavlja šetnju generacijama kineskih redatelja, od prvog zlatnog doba šangajskog filma 30-ih, preko melodrame drugog zlatnog doba 40-ih, do propagandnih filmova iz perioda kineske i Kulturne revolucije. Na ponoćnim projekcijama moći će se vidjeti filmovi iz sekcije 'Disidenti: nezavisni urbanog redatelji'.


'Chungking Express', r: Wong Kar Wai, trailer.

Tajvanski film upoznat ćemo preko borilačkih filmova te ranijih radova danas veoma afirmiranih predstavnika 'novog tajvanskog filma' (Ang Lee!). Izbor iz 'hongkonške kinematografije' donosi presjek ključnih žanrovskih ostvarenja – kung fua, akcije, komedije, drame, Zapadu provokativnih CAT III filmova i glavnog predstavnika hongkonškog art filma novog vala: Wong Kar Waija.

Program 'Kult ličnosti', inspiriran Maovom figurom, predstavlja portrete poznatih dikatora 20. stoljeća Lenjina, Idi Amina, Fidela Castra (dokumentarac Olivera Stonea!). Masterclass program političkog eksperimentalnog filma i videa je osmislio američki kustosko-redateljski par Sherry Millner i Ernest Larsen, a taj par će dati uvod uz svaki od pet programa.


'Comandante', r: Oliver Stone, početak filma.

U teorijskom dijelu programa, osim Žižeka gostuje i još jedan Slovenac, sociolog Rastko Močnik koji će u predavanju 'Svi europski maoisti' prikazati utjecaj Kulturne revolucije na europsku misao. U goste dolaze i dva kineska disidenta, Wang Hui i Minqi Li, koji će održati zasebna predavanja i zajednički okrugli stol o značenju 1989. i Tienanmena u Kini. Drugi okrugli stol pod vodstvom Tvrtka Jakovine pokušat će smjestiti temu Kine u hrvatski kontekst, a sudjelovat će Budimir Lončar, Rastko Močnik i Inoslav Bešker.

Kao uvod u Festival u četvrtak, 14. svibnja u 19 sati na Savskom pješačkom mostu održat će se happening - Dalibor Martinis će pokušati preplivati Savu i tako ponoviti ono što je 1966. godine Mao Ce Tung uradio u rijeci Jang Ce. Nakon neizbježnog Marija Kovača, gerilskog kina i vatrometa, u 23 sata održat će se Open air tulum. Prije svečanog otvorenja u petak, 15. svibnja u 20 sati u kinu Europa otvorit će se izložba kineskog revolucionarnog plakata.

Inače, ove godine se filmske subverzije poklapaju sa subverzijama na Filozofskom fakuletetu pa će, ako studentska blokada potraje, dio programa biti održan i na ovom Fakultetu koji ponovno proživljava svoju 1968. Oni kojima nikad nije dosta filmske ljevice, moći će i sljedeće godine uživati u pravoj poslastici. Kao sljedeća tema Festivala najavljen je socijalizam, a očekuje se zaista poseban gost - Jean-Luc Godard. Živi bili pa vidjeli...

Komentari

Nema komentara.