Kina osvojila Zagreb - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kina osvojila Zagreb

Kina osvojila Zagreb

U Zagrebu je održana prava kulturna revolucija - u tjedan dana vidjeli smo filmove Zhanga Yimoua, Paula Schradera, Wong Kar Waia.

filmski.net 26.05.2009 0 komentara

Kina osvojila Zagreb

Završio je još jedan Subversive film festival, ljubitelji filma i teorije opet su došli na svoje. Žižek je opet održao zanimljivo i dobro posjećeno predavanje, a kino Europa je tjedan dana projiciralo filmove koji nikad nisu puštani u kino distribuciji. Izdvojili smo par filmova koje smo stigli pogledati, a koje je zaista vrijedilo vidjeti:

'Mishima: Život u četiri poglavlja'
Paul Schrader napravio je jednu od najboljih filmskih biografija, a predmet njegovog filma je Yukio Mishima koji je doslovce spojio svoju umjetnost i život, tj. smrt. Film se sastoji od nekoliko fantastično snimljenih segmenata, Mishimina mladost prikazana je uz crno-bijelu fotografiju, njegova umjetnost uz šarene i stilizirane slike, a njegovi zadnji dani u realističnoj fotografiji u boji. Na kraju filma pokazano je kako je Mishima iskoristio motive iz svojih djela i izrežirao efektni završetak vlastitog života - ritualno samoubojstvo. E, to je umjetnik!

'Istok je crven' i 'Crveni ženski odred'
Kako izgledaju maoistički mjuzikli? Pa isto kao i oni holivudski, iako su Kinezi za vrijeme Kulturne revolucije pljuvali po američkim popularnim filmovima. Evo konačnog dokaza da su Fred Astaire i Ginger Rogers uzor i za komunističke plesače i plasačice.

'Odvjetnik terora'
Barbet Schroeder je napravio najbolju stvar koju biograf odvjetnika Jacquesa Vergesa može napraviti - samo je pustio njega i njegove suradnike da govore u kameru, a Vergesov život je zanimljiviji od stotine igranih filmova. Verges je počeo kao branitelj antikolonijalističkih terorista, a zatim se umiješao u aktivnosti Crvenih Kmera, Palestinaca, Carlosa i svih mogućih ljevičarskih terorista - pravi prijevod naslova filma trebao bi biti 'Branitelj terora'.


'Mishima: Život u četiri poglavlja', r: Paul Schrader, isječak.

'U sjeni svete knjige'
Tko je želio poslovati u Turkmenistanu, morao je prevoditi 'svetu knjigu' lokalnog diktatora Turkmenbašija. Finski dokumentarist zgražava se nad tim postupkom uglednih korporacija, iako se u svijetu rade i gore stvari. Bilo bi bolje da je svoj film napunio sa živopisnim detaljima Turkmenbašijevog kulta ličnosti (preimenovanje mjeseci po sebi i sl.)

'Prokletstvo krizantema'
Zhang Yimou je majstor spektakla, šekspirijanska priča o urotama na kineskom dvoru fascinira raskošnim vizualnim stilom, a holivudski filmaši mogu samo sliniti nad prizorom završne bitke. Više kineskih epova u kinima, molim!

'Mustafa'
Biografija utemeljitelja turske republike, Mustafe Kemala Atatürka, prikazuje ga kao tipičnog Turčina - volio je rakiju i cigarete, kavanu i pjesmu. Sada znamo odakle nam razne nacionalne karakteristike, a vezu Turaka s ovim prostorima potvrđuje i to da je soundtrack za ovaj film o turskoj nacionalnoj veličini radio - Goran Bregović!


'Plesač s kata', r: John Malkovich, trailer.

'Plesač s kata'
Malo poznati debitantski film Johna Malkovicha ima odličan predložak Shakespeara - Nicholasa, ne Williama. Kompleksna priča pokazuje kako je u latinoameričkom kaosu teško održati demokraciju između ljevičarskog terorizma i desničarskog terora vojne hunte. Posebno je zabavan crni humor kojim obiluju film - kad teroristi ubiju ministra nakon što su ga privukli kartom za kazalište, slijedi komentar: 'Dobro da nije igrala Evita, izgubili bi čitavu vladu!'

'Sindrom ebole'
Silovanja, ubojstva i odvratna bolest mogu šokirati mnoge, ali to nije dovoljno da se napravi dobar film. Ipak, ako netko tko želi upoznati azijatski trash, ovo mu je bila dobra prilika.

'Chungking Express'
Poslastica za kraj festivala - film koji dokazuje zašto je Wong Kar Wai prava lektira za filmofile, a pokazuje i da su policajci zaista romantična stvorenja. Nakon ovog filma, pjesma 'California Dreamin' vam neće izići iz glave, a kada glavna glumica Faye Wong zapjeva i kinesku obradu Cranberriesa, čarolija je potpuna.

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.