Druže Mao, mi ti se kunemo... - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Druže Mao, mi ti se kunemo...

Druže Mao, mi ti se kunemo...

60. godišnjica Kineske revolucije obilježava se prigodnjačkim i podobnim filmovima u Kini, a subverzivnim filmovima u Zagrebu.

s.p. 05.03.2009 0 komentara

Druže Mao, mi ti se kunemo...

Subversive Film Festival obrađuje još jednu ljevičarsku temu - Kinu! Drugo izdanje ovog festivala održat će se u kinu Europa u Zagrebu od 15. do 23. svibnja s temom 'Kina 1949.–2009.' Bit će prikazano više od 60 filmova iz kineske, tajvanske i hongkonške filmske povijesti, a organizatori najavljuju da im je cilj 'propitati Kinu', zemlju podijeljenu između socijalizma i kapitalizma i novu velesilu u svjetskom poretku.

U popratnom programu bit će niz predavanja, okruglih stolova, umjetničkih akcija i izložbi, uz 20 domaćih i inozemnih uglednika s filmske, intelektualne i umjetničke scene. Obilježavajući 60. obljetnicu Kineske revolucije, Subversive Film Festival želi i učvrstiti 'veze grada Zagreba s prijateljskim gradovima Šangajem i Pekingom.'


Reklama za Olimpijadu u Pekingu, r: Zhang Yimou.

Naravno da sami Kinezi puno više pažnje posvećuju značajnoj obljetnici - najavili smo snimanje prigodnog spektakla na kojem će surađivati i veliki Zhang Yimou, a sada je kineska državna televizija da će upravo on režirati film za 60. rođendan komunističke Kine. Yimou potječe iz obitelji koja se borila protiv komunista, a njegovi rani radovi bili su presubverzivni za komunističku vlast koja mu je radila probleme čak i kada je trebao ići po međunarodne filmske nagrade. 

Nakon režiranja veličanstvenog otvaranja Olimpijade u Pekingu, Zhang Yimou se pomirio s vlašću, pa lagano postaje 'državni umjetnik'. Režirat će vojnu paradu na Trgu Tienanmen na Dan državnosti, a sada treba samo odabrati jedan od ponuđenih 'provjerenih' scenarija i režirati film po ukusu Partije.

Ipak, neće se snimati samo slavljenički filmovi. Popularni kineski redatelj Feng Xiaogang snimit će 'Potres u Tangshanu' koji treba izaći 2010. i tako obilježiti 34. godišnjicu velike prirodne katastrofe. U tom potresu poginulo je barem 240.000 ljudi, pa je stoga i on jedan od događaja koji zaslužuje spektakularne filmove. A koje filmove možete očekivati na Subversiveu - javljamo uskoro!

Komentari

Nema komentara.