Hollywood voli zeleno - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Hollywood voli zeleno

Hollywood voli zeleno

...a pod time ne mislimo samo na dolare. Studiji se doslovce recikliraju, a čak i rijetki republikanci u Hollywoodu podržavaju ekološke akcije.

s.p. 07.11.2008 0 komentara

Hollywood voli zeleno

Hollywood želi biti ekološki osvješten, pa nakon velikih zvijezda i poslovni ljudi uvode 'zelenu politiku' u svoj biznis. Prvo su glumačke zvijezde kao što su Robert Redford i Leonardo DiCaprio promovirali ekološka pitanja, a sve ih je nadmašio političar Al Gore koji je svojom kampanjom vezanom uz knjigu i film 'Neugodna istina' zadobio ogromnu pažnju javnosti i zaradio Nobela. Sada i čelnici velikih studija pokušavaju u svoje poslovanje uvesti ekološka pravila, ali to ide teško u industriji koja je poznata po velikim produkcijama i trošenju budžeta i svih vrsta resursa.

Da bi radili u pravom 'zelenom duhu', studiji osnivaju posebne odjele koji se brinu o smanjivanju ugljičnog dioksida i čak daju poticaje svojim zaposlenicima da kupuju hibridne aute s alternativnim gorivima. Posebni konzultanti se zapošljavaju da vode brigu o ekološkim problemima kod snimanja filmova, najveći problem su glomazna snimanja u kojima se stalno prevozi osoblje, setovi, kranovi i generatori, a zbog svega toga se troši puno goriva. Da bi se smanjila ta štetna potrošnja, eksperimentira se s korištenjem biogoriva i solarne enrgije, a udruga filmaša MPAA izdala je i posebne smjernice za 'ekološku produkciju filmova'.  

2007. su veliki studiji i televizijske kuće 20th Century Fox, NBC Universal, Paramount, Sony Pictures, Walt Disney, Warner Bros, ABC i CBS donirali ukupno preko 20.862 tona studijskih setova i ostalog otpada za reciklažu. A i da nema tih akcija, na Hollywood bi se uvijek moglo pouzdati kada treba širiti poruku - ionako su ih puni mediji, pa su velike zvijezde najbolji promotori zelenih ideja. Ekološki angažman nije rezerviran samo za holivudske liberale koji redovito glasaju za demokrate.

Čak i zakleti republikanac Arnold Schwarzenegger podržava akcije protiv bušotina u podmorju, a suprotstavio se i 'svom' predsjedniku Bushu na pitanju borbe protiv zagrijavanja planeta. Sada mu se bliži kraj guvernerskog mandata, pa se nagađa da bi čak mogao biti pozvan u Obaminu vladu kao ministar za energetiku. Istina, i on je sudjelovao u kampanji McCaina i proglašavao Obamu štrkljavcem i socijalistom, no bar se Arnie uvijek može izvući na to da je sve bila - gluma.

Komentari

Nema komentara.