Dođi, vidi, poberi nagradu - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Dođi, vidi, poberi nagradu

Dođi, vidi, poberi nagradu

Talijani vole svoje filmove i Monicu Bellucci, a vole i Amerikanca s talijanskim korijenima – Ala Pacina.

s.p. 23.10.2008 0 komentara

Počeo je treći Rimski filmski festival, koji opstaje iako ga matični gradonačelnik ne voli. Glavna vijest je nagrada za životno djelo, koju je dobio veliki Al Pacino. Na dodjeli je izjavio da mu je 'sve teže stavljati košulju i kravatu', a nagradu je nazvao 'dobrim podsjetnikom na svoj rad i stvari koje je napravio'. Zanimljivo je da je tu istu nagradu za nastup u filmu 'Fugitive Pieces' prošle godine je dobio - Rade Šerbedžija. Od zvijezdi su na Festivalu primijećeni Mickey Rourke i Willem Dafoe, koji su se pojavili na večeri sa slavodobitnikom Pacinom.

Među 20 filmova u konkurenciji je samo jedan američki, Gavin O'Connorov 'Pride and Glory' s Edwardom Nortonom. Na festivalu više prevladavaju domaći radovi, a među 5 talijanskih filmova koji se bore za nagrade sigurno će biti primijećen onaj s Monicom Bellucci,'L'Uomo Che Ama' (Čovjek koji voli). Art filmofili će ipak više uživati u omnibusu '8', u kojem su kratke filmovi priredili Jane Campion, Gus Van Sant, Wim Wenders, Gael Garcia Bernal i Gaspar Noe. Taj filmski projekt financirale su Ujedinjene nacije, koje žele ukazati na svoje ciljeve kao što su borba protiv siromaštva i sprečavanje širenja AIDS-a.

Ostali politički filmovi su 'Good' britanskog redatelja Vicentea Amorima, koji govori o usponu nacizma, 'Opium War' Siddiqa Barmaka koji se bavi Afganistanom, te još jedan film o mafiji, 'Galantuomini' portugalskog redatelja Edoarda Winspearea. Ti filmovi bore se za nagradu za najbolji film, najboljeg glumca i najbolju glumicu, a pobjednici će biti proglašeni na završetku Festivala. Rimski festival se svečano zatvara 31. listopada, a nadamo se da će dotad biti prikazano dosta dobrih filmova i puno glamura, što će motivirati političare da ipak podrže ovu filmsku svečanost.

Komentari

Nema komentara.