Kralju pet BAFTA nagrada - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kralju pet BAFTA nagrada

Kralju pet BAFTA nagrada

'Povratak kralja' Petera Jacksona, obrao je vrhnje i na jučerašnjoj dodjeli prestižnijih britanskih filmskih nagrada BAFTA. Johansson i Murray najbolji su među glumcima.

16.02.2004 0 komentara

Kralju pet BAFTA nagrada

Novozelandski redatelj se penjao na pozornicu četiri puta i to kako bi preuzeo nagrade za najbolji film, najbolji adaptirani scenarij, najbolju kinematografiju i najbolje specijalne efekte. Film je također proglašen najboljim prema glasovima publike. No Jacksonovo slavlje ipak nije bilo potpuno s obzirom da mu je nagradu za najboljeg redatelja preuzeo njegov imenjak, Australac Peter Weir.

Weirov film 'Master and Commander' je također dobio četiri BAFTA nagrade. Osim za najboljeg redatelja, ova povijesna priča o neustrašivom pomorcu ugrabila je BAFTA-e za najbolju produkciju, kostime i zvuk. Čast da primi sve te nagrade imao je glumac Paul Bettany jer redatelj nije mogao prisustvovati ceremoniji.

Sofia Coppola je pak primila nagradu u ime glumca Billa Murraya nagrađenog kao najboljeg glumca za ulogu u njenom filmu 'Lost in Translation'. Mlada Scarlett Johansson je za ulogu u istom filmu nagrađena kao najbolja glumica, a primajući nagradu u dirljivom govoru se zahvalila svojoj majci koja ju je vozila na audicije i nakon njih joj kupovala hot-dogove. Scarlett je, osim za 'Lost in Translation' bila nominirana i za ulogu u filmu 'Girl With a Pearl Earring'.

U kategoriji sporednih glumaca slavili su Bill Nighty za ulogu ostarjelog rokera u 'Love Actually' i Renee Zellweger za ulogu drske seljančice u 'Cold Mountainu'. Njoj ova nagrada u kombinaciji s već osvojenim Zlatnim Globusom stvara jako velike šanse da 29. veljače dobije i Oscara za istu ulogu.

Osim za najbolju sporednu glumicu, 'Cold Mountain' je osvojio još samo jednu BAFTA-u i to za najbolju glazbu. Poprilično razočaravajući ishod za redatelja Anthony Minghellu kad se zna da je film imao naveći broj nominacija, ukupno trinaest. 'Cold Mountain' je bio najveći favorit u kategoriji britanskog filma, a tu mu je titulu iznenađujuće preoteo 'Touching The Void', istinita priča o sudbini dvojice alpinista na ekspediciji u Peruu. Ovaj dokumentarac je već nagrađen prestižnom nagradom 'Evening Standard'. Popis svih dobitnika možete naći ovdje.

Sinoćašnjoj dodjeli prisustvovali su i Johnny Depp, Laura Linney, Holly Hunter, Sir Ian McKellen i Emma Thompson, a domaćin je bio Stephen Fry. On je upozorio dobitnike da ako budu držali preduge govore njegova dojka bi mogla slučajno ispasti van, šaleći se na račun nedavnog skandala s Janet Jackson.

Upravo je taj incident utjecao na odluku organizatora da se televizijski prijenos ceremonije emitira sa dva sata kašnjenja. U konačnici se to pokazalo dobrom odlukom jer je usred događaja zakazao glavni ekran na pozornici pa su ga popravljali nekih pet minuta. No, nije bilo nikakvih nekih većih ispada. Sve po engleskom bontonu…

Komentari

Nema komentara.