Filmski hit zemlje bez kina - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Filmski hit zemlje bez kina

Filmski hit zemlje bez kina

U Iraku je teško i preživjeti, a kako li je tek snimati film? E, pa filmašima je isto kao i njihovom narodu - pljačkaju ih, hapse i pokušavaju ubiti.

s.p. 01.05.2008 0 komentara

Filmski hit zemlje bez kina

Irački filmaš Mohammed al-Daradji je čekao 4 godine na prikazivanje svog filma u domovini, a sada je konačno i dočekao! U Iraku je njegov film 'Ahlaam' /naslovna/ lani imao pretpremijeru, a tek nakon poboljšanja sigurnosti u zemlji imao je projekciju u Bagdadu, te čak tri projekcije u kurdskom gradu Arbilu.

Kažemo ‘čak tri’, jer i to je puno – većina kina u Iraku je zatvorena, samo jedno kino radi u metropoli kao što je Bagdad, a i to kino prikazuje uglavnom šund filmove za uveseljavanje pučanstva. Ipak, film je bio na velikoj turneji u inozemstvu, sudjelovao na puno stranih festivala (Rotterdam, Moskva, New York, Seattle i Tokio), a dobio je i razne arapske nagrade (Kairo).


'Ahlaam', r: Mohammed al-Daradji, trailer

'Ahlaam' (arapski:snovi) se bavi sudbinama Iračana za vrijeme pada Saddamovog režima i američke okupacije. Radnja filma počinje u duševnoj bolnici, gdje radi dr. Mehdi, koji još čeka dan kada će Irak živjeti u slobodi i miru. Njegovi pacijenti su Ali, vojnik koji pati od posttraumatskog stresa i Ahlaam, djevojka čije vjenčanje je upropašteno nakon nasilnog hapšenja njezinog zaručnika. Nakon američkog bombardiranja, Ahlaam bježi iz bolnice i doživi simboličnu sudbinu – prvo je siluju domaći pljačkaši, a zatim američki vojnici.

Redatelj Daradji je za vrijeme Saddama živio u Europi, a 2003. se vratio u Irak da napravi film o sudbini svog naroda. 100-minutni 'Ahlaam' je sniman u vrlo teškim uvjetima, uz policijski sat i nestašice struje. Ne samo to, i redatelj i članovi ekipe bili su više puta uhićivani, i od strane američkih vojnika i od strane pobunjenika. Pljačkaši su im krali opremu, vojnici su pucali na njih i jedan član ekipe je ustrijeljen u nogu.

Ipak, Daradji ne odustaje od filmaškog posla – već radi na novom projektu, kojeg opet planira snimati u još nesigurnom Bagdadu. Snimanje filma 'Made in Iraq' počinje već ove godine, a temu već možete naslućivati – život u suvremenom Iraku.

Komentari

Nema komentara.