TriBeCa ponovo živi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      TriBeCa ponovo živi

TriBeCa ponovo živi

U nekad zapušteni njujorški kvart danas zalaze umjetničke duše i filmaši - Julian Schnabel, David Mamet, Guy Maddin i Bill Plympton.

s.p. 23.04.2008 0 komentara

TriBeCa ponovo živi

Tribeca film festival pokrenuo je Robert De Niro, a uz festival zaživila je i četvrt po kojoj je dobio ime. 'Triangle Below Canal' - ili skraćeno TriBeCa nekada je bila krcata napuštenih industrijskih skladišta, a danas se tamo otvaraju trendy restorani i okupljaju umjetnici.

Filmski festival također ima artističku dušu, ali se promovira i komercijalnim filmovima, prošle godine prikazivan je 'Spider-Man 3', a 2008. svoju svjetsku premijeru ima 'Speed Racer' braće Wachowski, koji zatvara festival. Čast da otvori festival je ove srijede imao 'Baby Mama' /naslovna/ Michaela McCullersa, komedija o 37-godišnjoj poslovnoj ženi koja je sama i ne može zatrudniti, pa plati ženi iz radničke klase da bude surogat-majka.

O mamama govori i novi film Julianne Moore, za koju dugo nismo ništa čuli, a velika glumica opet operira u melodramama. U 'Savage Grace' Julianne glumi mamu koja bijeg od nesretnog braka traži u odgoju svog malog sina. Kada mali Tony naraste i počne voljeti dečke, mama ima mudro rješenje - spavat će sa sinom da ga 'izliječi'. Ako zvuči bizarno, čisto da napomenemo da je film rađen prema istinitom događaju. Dok u hrvatska kina dolazi Scorseseov dokumentarac o Rolling Stonesima, Julian Schnabel u Tribeci predstavlja 'Lou Reed's Berlin'. Ime filma sve govori, Lou Reed uživo izvodi svoj LP 'Berlin', a Schnabel pokušava čim više artistički osmisliti film.


'Savage Grace', r: Tom Kalin, trailer

Kada smo kod arta s velikim 'A', Eduardo Coutinho priredio je konceptualni film 'Playing', koji ispituje granicu između glume i stvarnosti. Brazilske žene sjede na pozornici i pričaju životne priče - polovica njih govori o sebi, a druga polovica su glumice koje tumače tuđa iskustva. I stari, kultni umjetnici imaju što za predstaviti. Animator Bill Plympton predstavlja 'Idiots and Angels', priču o biznismenu koji otkriva da mu rastu anđeoska krila, a Guy Maddin u 'My Winnipeg' miksa stilizirane i arhivske snimke u još jednom zanimljivom eksperimentu, ovaj put onom koji se dotiče njegovog rodnog grada.

David Mamet priredio je još jedan film u kojem pokazuje svoje dramaturške vještine, njegov 'Redbelt' je priča o veteranu iz Pustinjske oluje koji vodi tečaj borilačkih vještina, a muči ga zahtjevna supruga. Spletom okolnosti, veteran će uskoro opet morati ući u borbu, pa se Mamet poigrava s klišejima akcijskog filma. 'Seven Days Sunday' debitanta Nielsa Lauperta je još jedna drama o besciljnoj mladeži, ovaj put smještena u Leipzig u kojem živi introvertni Adam. Njegov najbolji prijatelj Tommek je sociopat, pa baš i nemaju zanimljivog posla nego da se opijaju - i padaju u nevolje. 


'Redbelt', r: David Mamet, trailer

A za filmofile koji baš i ne fermaju moderne drame, ima i par poslastica. Na specijalnim projekcijama prikazat će se 'Empire II', 3-satni nastavak 8-satnog (!) 'Empire' Andyja Warhola, u kojem legendarni artist pokazuje začudnu ljepotu Manhattna. A kada smo kod filmova epske veličine, svoju premijeru ima i restaurirana verzija vesterna 'Bilo jednom na Divljem zapadu' Sergia Leonea, koja se navodno prikazuje 'onako kako je i autor htio'. Još da nam nešto od toga i dođe kod nas, barem na DVD-u...

Komentari

Nema komentara.