Nezavisni filmovi - stvoreni za Net? - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Nezavisni filmovi - stvoreni za Net?

Nezavisni filmovi - stvoreni za Net?

Festivali obično samou kinima prikazuju filmove, ali Tribeca ih je pustila i preko Interneta - je li to budućnost nezavisnog filma?

s.p. 06.05.2010 0 komentara

Nezavisni filmovi - stvoreni za Net?

Na proteklom Tribeca Film Festivalu odlučili su odmah distribuirati filmove preko VOD-a - 'videa na zahtjev'! Ta usluga se obično koristi nakon završetka kino distribucije, kada se filmovi izdaju na DVD-ima, a napredniji korisnici preko usluge VOD-a naručuju te filmove preko interneta, kabelske ili satelitske televizije. Filmski festivali u pravilu samo prikazuju filmove, a distributeri se zaduženi za promociju i distribuciju filmova. Ipak, ekipa iz Tribece odlučila je malo pokrenuti stvari.

Organizatori su istakli da više ne vrijedi staro pravilo po kojem festivali prikazaju filmove, filmaši se pokazuju na red carpetu, a onda nakon te promocije film lakše nalazi put do kina. Problem je da je previše nezavisnih filmova koji ne mogu naći put do kina, pa ponekad trebaju naći alternativne načine distribucije. Internet i VOD neće odmah donijeti značajne prihode, ali pokazuju u kojem smjeru kreće budućnost.

Festival u Tribeci zasad nudi 8 filmova za skupnu naknadu od 45 dolara, a riječ je o filmovima koji se distribuiraju u sklopu izdavačke tvrtke Tribeca Film. Neki već upozoravaju na mogući sukob interesa - Festival bi mogao više i bolje promovirati one filmove koje prodaje preko VOD-a! Filmaši su zasad podijeljeni u svojim stavovima. Redateljica Ricki Stern izjavila je da je 'predivno to što filmovi na internetu mogu izići među mase', no dodala je i da još uvijek preferira 'dobra stara kina s kokicama'.

Komentari

Nema komentara.